NOS

1,5 meter regel gaat verdwijnen, coronatoegangsbewijs wordt in 'risicovolle situaties' verplicht

Op 25 september nemen we afscheid van de 'anderhalvemetersamenleving'. Dan is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Wat wel verplicht wordt, is het laten zien van een coronatoegangsbewijs in 'risicovolle situaties'. Volgens het demissionaire kabinet vallen horecagelegenheden, culturele instellingen en evenementen hieronder.

Helemaal terug naar normaal gaan we op 25 september nog niet. Dit vanwege de huidige besmettingscijfers, maar ook gezien de onzekere situatie dit najaar. Wel zal de 1,5 meter regel verdwijnen. Afstand houden is dan niet meer verplicht. Maar met het verdwijnen van deze maatregel zal het coronatoegangsbewijs wel verplicht worden in bepaalde situaties.

In alle horecagelegenheden, bij festivals, bioscoop- en concertbezoek en professionele sportwedstrijden geldt vanaf 25 september de verplichting van een coronatoegangsbewijs. Testen voor toegang blijft voorlopig gratis voor mensen die zich (nog) niet hebben gevaccineerd.

Daarnaast vervalt in de horeca de zitplaatsverplichting op 1,5 meter, waardoor meer mensen in de horeca aanwezig kunnen zijn. Bioscopen en andere zalen mogen weer 100 procent van de capaciteit benutten. Voor evenementen binnen zonder vaste zitplaats geldt een maximum van 75 procent. Horecagelegenheden mogen niet open zijn tussen 00:00 en 06:00 uur. 

Voorlopig blijft de mondkapjesplicht nog van kracht in het openbaar vervoer, maar wel alleen in de voertuigen. Ook op het vliegveld blijft de mondkapjesplicht gelden. Op scholen en andere onderwijsinstellingen hoeft er dus geen mondkapje meer gedragen te worden.

Voor het primair onderwijs vervalt vanaf 20 september de quarantaineregel voor de hele klas als één leerling positief test. Alleen leerlingen met een positieve test of klachten moeten thuisblijven. Dit betekent dat er geen hele klassen meer naar huis hoeven te worden gestuurd.

Het thuiswerkadvies verandert ook. "Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is", zo luidt het advies.


Meer nieuws

Gemeente gisteren 11:16

Inzameling textiel op donderdag 30 september

Op donderdag 30 september zamelt Sympany huis-aan-huis textiel in. Deze huis-aan-huis inzameling vormt een mooie aanvulling op de inzameling via textielcontainers in de gemeente Kaag en Braassem. Op de dag van de inzameling kunnen de zakken voor 09.00 uur aan de weg worden gezet.

Overige 27 sep. 2021 19:31

Grote sterren ontmoeten elkaar bij E.M.M ‘21

Zondag 26 september was er bij E.M.M weer een aflevering van de Mini champions league. Na ruim een jaartje afwezigheid was men deze succesformule blijkbaar nog niet vergeten.

Evenementen 24 sep. 2021 16:31

Clubactie en online veiling Play Fair

Jaarlijks heeft tafeltennisvereniging Play Fair een clubactie. Veertig jaar lang was dat een rommelmarkt, maar dat is niet meer haalbaar. De club heeft nu een online veiling op de website ttv-playfair.nl. En daarnaast de grote loterij, verkoop van stroopwafels én verloting van een aantal diners en Jumbo boodschappentassen.

Wonen en bouwen 24 sep. 2021 11:54

20 comfortwoningen en 26 vogelhuisjes bij Elzenhof Woubrugge

Op 23 september 2021 heeft wethouder Floris Schoonderwoerd van gemeente Kaag en Braassem het eerste onderkomen geplaatst voor de gierzwaluw aan één van de woningen aan de Elzenhof in Woubrugge. Met deze handeling werd de realisatie van 20 sociale huurwoningen gevierd.

Overige 24 sep. 2021 10:11

Optie voor glasvezel in Kaag en Braassem

Eerder legde GlasDraad Groene Hart al glasvezel aan in de buitengebieden van het Groene Hart. Nu zijn de dorpen in de gemeente Kaag en Braassem aan de beurt.