NOS

1,5 meter regel gaat verdwijnen, coronatoegangsbewijs wordt in 'risicovolle situaties' verplicht

Op 25 september nemen we afscheid van de 'anderhalvemetersamenleving'. Dan is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Wat wel verplicht wordt, is het laten zien van een coronatoegangsbewijs in 'risicovolle situaties'. Volgens het demissionaire kabinet vallen horecagelegenheden, culturele instellingen en evenementen hieronder.

Helemaal terug naar normaal gaan we op 25 september nog niet. Dit vanwege de huidige besmettingscijfers, maar ook gezien de onzekere situatie dit najaar. Wel zal de 1,5 meter regel verdwijnen. Afstand houden is dan niet meer verplicht. Maar met het verdwijnen van deze maatregel zal het coronatoegangsbewijs wel verplicht worden in bepaalde situaties.

In alle horecagelegenheden, bij festivals, bioscoop- en concertbezoek en professionele sportwedstrijden geldt vanaf 25 september de verplichting van een coronatoegangsbewijs. Testen voor toegang blijft voorlopig gratis voor mensen die zich (nog) niet hebben gevaccineerd.

Daarnaast vervalt in de horeca de zitplaatsverplichting op 1,5 meter, waardoor meer mensen in de horeca aanwezig kunnen zijn. Bioscopen en andere zalen mogen weer 100 procent van de capaciteit benutten. Voor evenementen binnen zonder vaste zitplaats geldt een maximum van 75 procent. Horecagelegenheden mogen niet open zijn tussen 00:00 en 06:00 uur. 

Voorlopig blijft de mondkapjesplicht nog van kracht in het openbaar vervoer, maar wel alleen in de voertuigen. Ook op het vliegveld blijft de mondkapjesplicht gelden. Op scholen en andere onderwijsinstellingen hoeft er dus geen mondkapje meer gedragen te worden.

Voor het primair onderwijs vervalt vanaf 20 september de quarantaineregel voor de hele klas als één leerling positief test. Alleen leerlingen met een positieve test of klachten moeten thuisblijven. Dit betekent dat er geen hele klassen meer naar huis hoeven te worden gestuurd.

Het thuiswerkadvies verandert ook. "Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is", zo luidt het advies.


Meer nieuws

Overige 25 nov. 2021 10:21

Scouting '63 plaatst zonnepanelen

Scouting '63 heeft afgelopen zomer, in samenwerking met Stichting Fonds Alphen en omstreken en J. de Groot BV Elektrotechniek & Beveiliging uit Zoeterwoude zonnepanelen geïnstalleerd.

Politie 24 nov. 2021 16:10

Verkeersconflict eindigt in vernieling van een auto

Woensdag heeft er in de vroege ochtend een verkeersconflict plaatsgevonden. Het conflict begon op de Oostkanaalweg in Alphen aan den Rijn en eindigde op de rotonde aan de N207 in Leimuiden.

Advertorial Winkels 24 nov. 2021 14:49

De leukste kadootjes vind je bij Tuinkadootjes

Helaas zijn de winterfairs dit jaar bijna allemaal geannuleerd, maar Tuinkadootjes laat zich niet kennen! Zij hebben een pop-up store gemaakt met hun leukste kadootjes voor in de schoen of onder de boom.