Gemeente Kaag en Braassem

20 comfortwoningen en 26 vogelhuisjes bij Elzenhof Woubrugge

Op 23 september 2021 heeft wethouder Floris Schoonderwoerd van gemeente Kaag en Braassem het eerste onderkomen geplaatst voor de gierzwaluw aan één van de woningen aan de Elzenhof in Woubrugge. Met deze handeling werd de realisatie van 20 sociale huurwoningen gevierd.

Verder was dit het startsein om in het project 26 onderkomens voor vogels te plaatsen. Er komen aan de kopgevels van de woningen 6 gierzwaluwkasten en elke berging wordt voorzien van een kastje voor zowel huismussen, koolmezen en pimpelmeesjes.

Gasloos en energieneutraal

Het project, 20 woningen Elzenhof te Woubrugge, ligt in het verlengde van de Elzenlaan. In de volksmond wordt de plek ook wel de 'van Egmond locatie' genoemd. De verwarming van de woningen wordt geregeld met warmtepompen die aangesloten zijn op bodembronnen onder de woningen. Samen met andere slimme installaties en zonnepanelen op het dak, voorzien de woningen in hun eigen energiebehoefte. Nul-op-de-meter zoals we dat noemen.

Het streven is dat de nieuwe woningen rond de jaarwisseling klaar zijn. Nadat de gemeente het openbare gebied heeft aangelegd en de woningen goed bereikbaar zijn, worden de woningen begin volgend jaar verhuurd.

Tekst loopt door onder de foto

Comfortwoningen en vogelhuisjes Elzenhof Woubrugge 2.jpg

Voorzien in lokale behoefte

“Na een lang en intensieve zoektocht naar goede locaties voor extra betaalbare woningen is er, naast andere, gekozen voor deze locatie in Woubrugge. Door het toevoegen van deze levensloopbestendige woningen, voorzien we in een lokale behoefte en spelen we elders in het dorp gezinswoningen vrij wat een impuls gaat geven voor de leefbaarheid in het dorp", zegt wethouder Floris Schoonderwoerd. 

"Uiteraard realiseer ik me dat de buurt erg moest wennen aan het idee dat hier woningen zouden worden toegevoegd. Toch hebben we tegelijk de overtuiging dat we ons best hebben gedaan deze woningen zo goed mogelijk in te passen en zo een goed woon- en leefklimaat te borgen voor de nieuwe en de huidige bewoners. Daarnaast denken we ook nog eens aan de biodiversiteit door in dit project ook huisvesting te realiseren voor het dierenrijk.”

Aandacht voor flora en fauna

Marcel Meulen van Woondiensten Aarwoude: “De sociale huurwoningen zijn levensloopbestendig en nul-op-de-meter. Ze  worden verwarmd met bodemwarmtepompen en wekken met zonnepanelen hun eigen stroom op. Door die technieken te combineren met zeer goede isolatie worden de woningen volledig energieneutraal. Naast dat het energieneutraal bouwen belangrijk is voor het milieu hecht Woondiensten Aarwoude er aan om waar mogelijk aandacht te schenken aan de flora en fauna. Het ophangen van nestkasten voor vogels zoals vandaag is gedaan, is daar onderdeel van.”


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen 22 okt. 2021 15:10

Prematuren/couveusekinderen en prikkelverwerking

Kinderen die te vroeg geboren worden, maken vaak allerlei toeters en bellen mee in het ziekenhuis. Veelal belanden ze in de couveuse om het lichaam op kracht te laten komen. Heel goed voor de lichamelijke gezondheid, maar wat doet het nog meer met een pasgeboren baby? Onder andere de prikkelverwerking kan erdoor verstoord raken.

Overige 22 okt. 2021 12:00

BoerenLeidse scoort hoog in regionale kaaskeuring

Na een jaar corona-onderbreking werd donderdag 21 oktober in Zoeterwoude weer de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring gehouden. Dit jaar werd de familie Kwakernaak uit Oud Ade uitgeroepen tot beste zelfkazers uit de Leidse regio. Met een zeer hoge score voor hun jonge Boeren Leidse én hun belegen Boeren Leidse kaas wonnen zij de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje. 

Coronacrisis in Kaag en Braassem 21 okt. 2021 16:38

Prikken zonder afspraak in Leimuiden

Op dinsdag 2 en woensdag 3 november van 13:00 – 19:00 uur in Sporthal Het Spant, Larikslaan 20, kun je zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie.

Overige 21 okt. 2021 15:00

Herkenbare voorstelling over dementie

Samen met Dementie Vriendelijk Kaag en Braassem organiseert WIJ Presenteert zondagmiddag 7 november de toneelvoorstelling Oploskoffie van Pythia Winia in de Alkeburcht in Roelofarendsveen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Advertorial Winkels 21 okt. 2021 13:24

Opening Woninginrichting-aanhuis.nl

“Op zaterdag 23 oktober om 10.00 uur gaat onze winkel voor het eerst open”, zegt Bryan Hoogervorst, aan tafel gezeten op een plek, midden in de winkel, waar het op dit moment nog niet erg op een winkel lijkt...