Pixabay

65-plussers in gemeente Kaag en Braassem hebben vaak ernstige valincidenten

De 65-plussers uit Zuid-Hollandse gemeenten worden het vaakst opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val. In de provincie worden 6% meer incidenten gemeld dan elders in Nederland. Maar hoe zit dat in de gemeente Kaag en Braassem?

Valincidenten vaakst in Noord-Holland en Zuid-Holland

Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames gemeld per 10.000 65-plussers als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente CBS-data.

Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeluk relatief hoog in Zuid-Holland (161 per 10.000 senioren). Alleen in Noord-Holland is dit aantal hoger (176) terwijl ouderen in Zeeland (98) en Flevoland (111)  juist het minst vaak een ernstig valincident hebben.

Meeste ziekenhuisopnames na val in Dordrecht en Gouda

Ook op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, blijkt uit het onderzoek. Zo staat de gemeente Dordrecht bovenaan met 193 ziekenhuisopname per 10.000 inwoners. Dit is 28% hoger dan het landelijk gemiddelde. Vlak daaronder staat de gemeente Gouda met 191 ziekenhuisopnamen.

In de gemeente Kaag en Braassem kwamen per 10.000 inwoners 132 65-plussers in het ziekenhuis terecht door een valpartij. In de naastgelegen gemeente Nieuwkoop werden er twee 65-plussers meer opgenomen. In de gemeente Alphen aan den Rijn lag het aantal iets hoger met 154 65-plussers per 10.000 inwoners.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.