Mitterreither orgel uit 1794 in de Dorpskerk van Woubrugge

Actie ‘Adopteer een orgelpijp’ van start voor grote restauratie van het Mitterreither orgel uit 1794 in de Dorpskerk van Woubrugge

Het 227 jaar oude, 1200 pijpen tellende orgel in de Dorpskerk van Woubrugge verkeert in een zeer slechte staat. De hoognodige restauratie zal 1,5 jaar duren.

In 2014 is de Dorpskerk gerestaureerd. Het gebouw was als gevolg van paalrot verzakt. Ook het orgel is daardoor scheefgezakt en de orgelpijpen zijn onder spanning in de orgelkas komen te staan. Omdat de kerk decennialang met heteluchtverwarming werd verwarmd zijn verschillende houten pijpen lek geraakt. Ook loodcorrosie en tinpest hebben het orgel ernstig aangetast. 90% van het historisch materiaal (registers, kas, windladen) is nog voorhanden voor de restauratie. Het orgel heeft een beschermde monumentale status en komt in aanmerking voor subsidie.

De kosten van de grote restauratie van het orgel zijn begroot op € 468.200,- Het door erkende orgeladviseurs opgestelde herstelplan is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inmiddels goedgekeurd.

Vorige maand is een subsidieaanvraag van bijna € 240.000,- ingediend bij de Provincie Zuid-Holland. Ook zijn er voor een bedrag van € 85.500,- aan toezeggingen van lokale en nationale fondsen binnen, waaronder van Fonds Alphen, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Zabawas en Solidariteitskas. Er staat nog een aantal aanvragen bij diverse fondsen uit. De Dorpskerk zelf heeft de afgelopen jaren een bedrag van bijna € 60.000,- kunnen reserveren en reeds diverse giften mogen ontvangen.

Het monumentale orgel wordt niet alleen gebruikt voor kerkdiensten in de Dorpskerk; er worden ook regelmatig orgelconcerten georganiseerd en tevens worden er orgellessen op gegeven. Ook de Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed van Jacobswoude (CEJ) wil het belang van de restauratie van het unieke orgel onderstrepen. Voorzitter Ed Molenaar (CEJ) is als voorzitter van een speciaal ingestelde orgelcommissie nauw bij de actie en de organisatie betrokken.

Om de financiering rond te krijgen initieert Stichting Vrienden van De Dorpskerk Woubrugge de actie ‘Adopteer een orgelpijp’ voor het vinden van de benodigde gelden waardoor alle registers van het orgel weer opengetrokken kunnen worden.

Vanaf woensdag 14 april hangen er diverse spandoeken in het dorp. Er zal huis-aan-huis een flyer aangeboden worden waarmee men kan inschrijven voor de actie ‘Adopteer een orgelpijp’, die loopt tot en met december 2022.

Voor de restauratie van de Dorpskerk was indertijd veel belangstelling in het dorp en directe omgeving. Het is de verwachting dat ook het behoud van het monumentale orgel veel inwoners van Woubrugge en mensen in de directe omgeving zal aanspreken.

Voor meer informatie: www.vriendendorpskerkwoubrugge.nl


Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:57

Gemeente omarmt inwonersinitiatief: verkoop jachthaven 'T Venegat aan nieuw op te richten vereniging Rijnsaterwoude op

Betrokken bewoners, dorpsraad Rijnsaterwoude en Stichting jachthaven ’t Venegat hebben een plan geschreven om de huidige stichting om te vormen tot een vereniging die jachthaven ’t Venegat wil kopen van de gemeente. De op te richten vereniging heeft een breder doel dan alleen het beheren en exploiteren van de jachthaven. De gemeente Kaag en Braassem staat hier positief tegenover en wil daarom ook afzien van een openbare verkoop en inzetten op het sluiten van een koopovereenkomst met de nieuwe vereniging.

Politie 11 mei 2021 12:18

Hardrijder op A4 in Roelofarendsveen komt van koude kermis thuis

Op vrijdagavond 7 mei op de A4 bij Roelofarendsveen had een bestuurder wel erg haast. De bestuurder reed zo’n veertig kilometer te hard. Nadat hij van de weg werd gehaald, bleek dat de persoon nog acht flinke boetes had openstaan. Na een speekseltest constateerde de dienders dat de man onder invloed van THC was. 

Verkeer en vervoer 10 mei 2021 09:15

Veerdienst Kaag gestremd voor autoverkeer

Sinds maandagochtend 08:00 uur is Veerdienst Kaag voor autoverkeer gestremd. Door een technisch mankement kunnen auto’s voorlopig niet overvaren. De technische dienst van Team Veerdienst Kaag werkt op dit moment zo snel mogelijk om het heikel te verhelpen.