Advies: Vervang loden leidingen

Te veel lood is schadelijk voor je gezondheid. Door ouderdom en slijtage van de loden leidingen komen er looddeeltjes in het kraanwater. De gezondheidsraad geeft advies.

Namelijk: vervang je loden waterleidingen. Is jouw huis gebouwd na 1960? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De meeste waterleidingen zijn tegenwoordig gemaakt van koper of kunststof, maar in panden die vóór 1960 gebouwd zijn kunnen nog loden leidingen voorkomen. Dat zijn er vandaag de dag nog zo’n 200.000.

Te veel lood kan een negatieve invloed hebben op de hersenen en het zenuwstelstel van kinderen. Bij volwassenen kan te veel lood leiden tot nierproblemen en een hogere bloeddruk.

Twijfel je of er in jouw huis loden waterleidingen zijn? Test het dan op de volgende manieren:

  1. Een loden leiding maakt een dof geluid als je erop tikt met een stuk metaal. 
    Zoek in huis waar de watermeter zit (meestal in de meterkast). Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Tik er met een lepel op. Als je een dof geluid hoort, heb je met lood te maken. 
  2. Let op zilverkleurige leidingen. Loden leidingen zijn in principe dof grijs van kleur. Als je er echter met een schuurpapiertje overheen gaat, zal deze zilverkleurig worden. 

Ook kun je het water uit de kraan zelf testen op aanwezigheid van lood via www.loodinwatertesten.nl.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.