pixabay

Afname Zuid-Hollandse geboortes na eerste lockdown, toename in Kaag en Braassem

In december en januari, negen maanden na de eerste lockdownperiode, werd er in Zuid-Holland een geboortedaling van 2,1 procent gezien ten opzichte van een jaar eerder. Landelijk gezien werden juist meer kinderen geboren (+0,2 procent). Maar hoe zit dat in onze gemeente?

Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

In 22 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Zo ook in onze gemeente. In Kaag en Braassem werden er in december 2020 en januari 2021 50 geboortes geteld. Dit zijn 15 geboortes meer dan in de zelfde periode een jaar geleden. Toen werden er 35 geboortes geteld. Een procentuele verandering van 42,9 procent.

Oorzaak

In totaal werden er in twee maanden tijd 6.217 Zuid-Hollandse coronababy’s geboren. In heel Nederland werden er in december 2020 en januari 2021 in totaal 27.126 baby’s geboren. Negen maanden nadat de lockdown inging, was er - na twee jaar daling in geboortes - voor het eerst weer een toename van het landelijke aantal geboortes. In dezelfde periode een jaar eerder kwamen namelijk 27.061 baby’s ter wereld.

Volgens de onderzoekers van MiniMe.nl heeft het aantal geboortes alles te maken met de ‘intelligente lockdown’. ‘’Tijdens deze lockdown brachten koppels meer tijd thuis door en waren zij meer op elkaar aangewezen.’’


Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:31

Clubactie en online veiling Play Fair

Jaarlijks heeft tafeltennisvereniging Play Fair een clubactie. Veertig jaar lang was dat een rommelmarkt, maar dat is niet meer haalbaar. De club heeft nu een online veiling op de website ttv-playfair.nl. En daarnaast de grote loterij, verkoop van stroopwafels én verloting van een aantal diners en Jumbo boodschappentassen.

Wonen en bouwen gisteren 11:54

20 comfortwoningen en 26 vogelhuisjes bij Elzenhof Woubrugge

Op 23 september 2021 heeft wethouder Floris Schoonderwoerd van gemeente Kaag en Braassem het eerste onderkomen geplaatst voor de gierzwaluw aan één van de woningen aan de Elzenhof in Woubrugge. Met deze handeling werd de realisatie van 20 sociale huurwoningen gevierd.

Overige gisteren 10:11

Optie voor glasvezel in Kaag en Braassem

Eerder legde GlasDraad Groene Hart al glasvezel aan in de buitengebieden van het Groene Hart. Nu zijn de dorpen in de gemeente Kaag en Braassem aan de beurt.

Overige 23 sep. 2021 15:20

Gezinsdiensten in de tuin

De Sint Jan de Doper-kerk in Leimuiden nodigt alle gezinnen uit voor een gezinsviering in de tuin van de kerk. In deze viering wordt er extra aandacht gegeven aan de kinderen zodat het voor kinderen en ouders leuk is om (weer) naar de kerk te komen. Het kinderkoor Akkoord zal zingen.