pixabay

Afname Zuid-Hollandse geboortes na eerste lockdown, toename in Kaag en Braassem

In december en januari, negen maanden na de eerste lockdownperiode, werd er in Zuid-Holland een geboortedaling van 2,1 procent gezien ten opzichte van een jaar eerder. Landelijk gezien werden juist meer kinderen geboren (+0,2 procent). Maar hoe zit dat in onze gemeente?

Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

In 22 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Zo ook in onze gemeente. In Kaag en Braassem werden er in december 2020 en januari 2021 50 geboortes geteld. Dit zijn 15 geboortes meer dan in de zelfde periode een jaar geleden. Toen werden er 35 geboortes geteld. Een procentuele verandering van 42,9 procent.

Oorzaak

In totaal werden er in twee maanden tijd 6.217 Zuid-Hollandse coronababy’s geboren. In heel Nederland werden er in december 2020 en januari 2021 in totaal 27.126 baby’s geboren. Negen maanden nadat de lockdown inging, was er - na twee jaar daling in geboortes - voor het eerst weer een toename van het landelijke aantal geboortes. In dezelfde periode een jaar eerder kwamen namelijk 27.061 baby’s ter wereld.

Volgens de onderzoekers van MiniMe.nl heeft het aantal geboortes alles te maken met de ‘intelligente lockdown’. ‘’Tijdens deze lockdown brachten koppels meer tijd thuis door en waren zij meer op elkaar aangewezen.’’


Meer nieuws

Overige vandaag 15:43

Molenfoto wint lunch

KAAG EN BRAASSEM - Kaag en Braassem Promotie schreef in het kader van Mei Molenmaand een fotowedstrijd uit en mocht rekenen op bijna tachtig inzendingen. Samen met vertegenwoordiging van de Rijnlandse Molenstichting werden de foto’s op diverse punten beoordeeld.

Overige vandaag 09:15

OVKB houdt eerste live evenement

Kaag en Braassem, OVKB grijpt de versoepelingen van het kabinet aan om het jaarlijkse langste-dag-evenement live te laten plaatsvinden. Het is het eerste live evenement sinds de fusie van ondernemersverenigingen OVA Kaag en Braassem en OVKB-Oost, een halfjaar geleden.

Sport gisteren 20:25

One en Only marathon op 11 september

De organisatie van Loopvereniging Plantaris’ One en Only gaat er voor. Niet voor anderhalve meter, maar voor maar liefst 42,195 kilometer loopplezier door het VeenStenenTijdperk. Na een jaar afwezigheid zijn de plannen voor de 19e editie, van de populaire estafette-marathon als start van de kermisweek, weer uit de koelkast gehaald.

Voor Kinderen gisteren 12:12

Geen huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen, wel in Leimuiden

Ondanks de versoepelingen gaan een hoop vakantie evenementen ook dit jaar niet door. Zo heeft de VAK Alkemade aangegeven dat de huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen dit jaar niet doorgaat. In Leimuiden wordt dit jaar wel een huttenbouw gehouden. Zij het in een andere vorm en voor het goede doel.

Politie gisteren 10:59

Auto met schade achtergelaten op N207

In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 02.00u trof de politie een zwaar beschadigde auto aan op de busbaan van de N207. Van de inzittende(n) ontbrak elk spoor.

Coronacrisis in Kaag en Braassem 18 jun. 2021 19:46

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.