Alcoholgebruik onder jongeren in de regio sterk verminderd

Sinds 2013 is het percentage jongeren van 13 tot en met 16 jaar dat alcohol drinkt sterk gedaald in Kaag en Braassem. Dat blijkt uit een meting van het GGD Hollands Midden in het najaar van 2019.

De meting werd uitgevoerd onder 13.000 jongeren in de regio. In Kaag en Braassem daalde het percentage alcohol drinkende jongeren van 43 procent in 2013 naar 29 procent in 2019. Ook het aantal rokende jongeren is minder geworden dan in 2013. Van een kwart in 2013 die wel eens een sigaret rookte, is dat nu nog maar 9 procent van de jongeren in Kaag en Braassem.

Dat de jongeren minder zijn gaan drinken, is goed nieuws. Alcoholgebruik is voor jongeren namelijk extra riskant. Op korte termijn is alcohol gevaarlijk omdat de jongeren beslissingen kunnen nemen zonder daar over na te denken. Hierbij kun je denken aan agressie, ongelukken en onveilige seks.

Maar ook op de lange termijn zijn er gevolgen. De hersenen blijven doorgroeien tot ongeveer het 25e levensjaar. Alcohol verstoort de hersenontwikkeling waardoor er problemen kunnen ontstaan bij jongeren die regelmatig alcohol drinken. Jongeren kunnen bijvoorbeeld hun leven lang last houden van concentratiestoornissen als ze veel alcohol hebben gedronken op jonge leeftijd. Ook kan alcohol gevolgen hebben voor het geheugen en intelligentie.

Meer weten? Klik hier.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.