Pixabay
Advertorial Eten en drinken

Als je kind niet veel lust – De Praktijk4Kids helpt kritische eters

Maak je je zorgen of je kind wel genoeg vitamines binnenkrijgt? Heb je misschien zelfs al eens voedingsadviezen ingewonnen, maar heb je geen idee hoe je deze toe moet passen? Bij de Praktijk4Kids kunnen ze je helpen.

Soms kan het knap lastig zijn om je kind aan het eten te krijgen als hij of zij veel dingen niet lust. Dagelijks strijd aan tafel en stress bij ouders is vaak het gevolg. Uiteindelijk kan het zelfs zo zijn dat je met zijn allen in een negatieve spiraal komt.

Klachten

Wanneer een kind niet goed of voldoende eet, maken ouders zich regelmatig zorgen over de groei, of hun kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en of hij of zij wel gevarieerd genoeg eet. Er heerst vaak een te grote focus op eten binnen het gezin en dat maakt het er niet gezelliger op. Soms stellen ouders ook de vraag hoe ze het avondeten efficiënter kunnen laten verlopen, omdat hun kind heel lang doet over het eten of bijvoorbeeld steeds wegloopt.

Prikkelverwerking

Er kunnen verschillende oorzaken zijn als je kind niet veel lust/eet. Een van die oorzaken kan de prikkelverwerking zijn. Prikkelverwerking is de manier waarop je omgaat met informatie die via je zintuigen binnenkomt. Het kan zijn dat een kind hierin bepaalde onder- of overgevoeligheden heeft. Tijdens het eten krijg je te maken met verschillende prikkels: hoe het smaakt, voelt, ruimt, eruitziet en soms ook klinkt. Als een kind hierin bijvoorbeeld overgevoeligheden heeft, kan het zijn dat hij of zij bepaalde voeding gaat vermijden.

Behandeling

Gelukkig is het mogelijk om aan de slag te gaan met eetproblemen. In eerste instantie kan de prikkelverwerking in kaart worden gebracht: wat belemmert het kind in het eten? Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van een eetdagboek. Vervolgens wordt er stapsgewijs naartoe gewerkt dat je kind meer leert te eten in een omgeving die passend is bij wat het kind nodig heeft.

In eerste instantie is dit vooral een proces tussen kind en ouder, maar langzamerhand zal het kind steeds meer zelf leren om te eten. Doordat de prikkelverwerking in kaart is gebracht, kunnen er heel specifieke adviezen worden gegeven. Bepaalde prikkels zullen dan worden gedempt en andere prikkels juist meer gestimuleerd, bijvoorbeeld door erbij te bewegen.

Mogelijkheden

Bovenstaande behandeling wordt geboden door De Praktijk4Kids. Er wordt gestart met een intakegesprek, dan volgen er vragenlijsten en video-observaties en op basis daarvan wordt er een plan van aanpak gemaakt. Aan de hand hiervan kan verdere behandeling plaatsvinden om je kind weer op een fijne manier voldoende te laten eten.

Je kunt vrijblijvend contact opnemen met karin@depraktijk4kis.nl.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.