Aspergehof Noordam

Aspergehof Noordam houdt 50 ton aardappelen over door coronacrisis

Door de coronacrisis heeft Aspergehof Noordam in Woubrugge haar aardappelen niet kunnen verkopen aan foodtrucks op evenementen of horecagelegenheden. Daarom zit eigenaresse Guusta Noordam nu met een overschot van ruim 50 ton aan aardappelen. ‘’Het is zonde om de aardappelen weg te gooien, daarom verkopen we ze voor een bijna weggeefprijs.’’

“In 2020, aan het begin van de pandemie, hadden wij de pootaardappelen al besteld en op het erf staan. Dus moesten de aardappelen worden gepoot. En ja, dan worden ze ook gerooid in het najaar.’’ Doordat er in de coronacrisis veel minder friet werd gegeten en de aardappelen dus niet zijn verkocht, zit Guusta nu met een overschot. Daarom kwam zij met het idee om de aardappelen tegen een aantrekkelijk bod te verkopen.

‘’We hadden zoiets van, we moeten die aardappelen verkopen, want weggooien doen we liever niet.”  Jaren geleden hebben zij een soortgelijke actie gedaan met hun overschot aan uien. Toen is het gelukt om 300 ton uien op eenzelfde manier te sparen voor vernietiging. Zo kwam Guusta met het idee om de aardappelen per 20 kilo te verkopen. En dat voor maar € 5. Er worden ook kleinere zakken verkocht. ‘’We hebben besloten om ook zakken van 10 kilo te verkopen voor € 2,50.’’

Uitdelen en kokkerellen

Guusta is duidelijk in haar idee, maar ze beseft ook dat het grote hoeveelheden zijn om in een keer te kopen. Ze roept dan ook iedereen op om gewoon de aardappelen op te komen halen en het vervolgens uit te delen aan buren, vrienden of familie. ‘’Daarnaast kan je genoeg verschillende gerechten maken van een aardappel. Je kan het eten als AVG’tje, maar ook als stamppot, een pofaardappel of je kan er chips van maken’’, tipt Guusta. Genoeg mogelijkheden dus.

Recept pofaardappel

Boen de grote aardappelen met schil en al flink schoon. Kook de aardappelen vervolgens 15 minuten in water of verwarm ze 5 minuten in de magnetron op 700 watt. Giet de aardappelen af en spoel kort met koud water zodat je de aardappelen beter kunt beetpakken. Prik vervolgens wat gaatjes in de schil en wrijf wat zeezout, peper en olijfolie in de aardappel. Bak de aardappelen ongeveer 20 tot 30 minuten af op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 220 graden. Op de barbecue kan ook. Wikkel de aardappelen dan in aluminiumfolie. Serveer de aardappel met een heerlijke saus van zure room, bieslook, knoflook, peper en zout. Dat wordt ongetwijfeld smullen!

Vanaf donderdag 25 maart zijn de aardappelen te koop bij Aspergehof Noordam aan de Boddens Hosangweg 63 in Woubrugge, tegelijkertijd met het aspergeseizoen.


Meer nieuws

Overige vandaag 15:43

Molenfoto wint lunch

KAAG EN BRAASSEM - Kaag en Braassem Promotie schreef in het kader van Mei Molenmaand een fotowedstrijd uit en mocht rekenen op bijna tachtig inzendingen. Samen met vertegenwoordiging van de Rijnlandse Molenstichting werden de foto’s op diverse punten beoordeeld.

Overige vandaag 09:15

OVKB houdt eerste live evenement

Kaag en Braassem, OVKB grijpt de versoepelingen van het kabinet aan om het jaarlijkse langste-dag-evenement live te laten plaatsvinden. Het is het eerste live evenement sinds de fusie van ondernemersverenigingen OVA Kaag en Braassem en OVKB-Oost, een halfjaar geleden.

Sport gisteren 20:25

One en Only marathon op 11 september

De organisatie van Loopvereniging Plantaris’ One en Only gaat er voor. Niet voor anderhalve meter, maar voor maar liefst 42,195 kilometer loopplezier door het VeenStenenTijdperk. Na een jaar afwezigheid zijn de plannen voor de 19e editie, van de populaire estafette-marathon als start van de kermisweek, weer uit de koelkast gehaald.

Voor Kinderen gisteren 12:12

Geen huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen, wel in Leimuiden

Ondanks de versoepelingen gaan een hoop vakantie evenementen ook dit jaar niet door. Zo heeft de VAK Alkemade aangegeven dat de huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen dit jaar niet doorgaat. In Leimuiden wordt dit jaar wel een huttenbouw gehouden. Zij het in een andere vorm en voor het goede doel.

Politie gisteren 10:59

Auto met schade achtergelaten op N207

In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 02.00u trof de politie een zwaar beschadigde auto aan op de busbaan van de N207. Van de inzittende(n) ontbrak elk spoor.

Coronacrisis in Kaag en Braassem 18 jun. 2021 19:46

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.