Ingezonden

Backpackende vriendinnen vast in Peru

Op 6 maart vertrokken Yvanka uit Roelofarendsveen en Lisanne uit Leimuiden naar Zuid-Amerika. Lekker vier weken backpacken door Peru. Wat een droomreis zou moeten worden, begint dankzij de coronacrisis langzaamaan te veranderen in een ware nachtmerrie.

Sinds 15 maart zitten de dames vast in een hostel in Cusco, Peru. Sinds afgelopen woensdag is er namelijk een complete lockdown uitgeroepen in het Zuid-Amerikaanse land. Gewapende militairen op straat maken het reizen onmogelijk. 

Verveling, boodschappen doen en koken

"We zitten in het hostel met denk 15 mensen. Er zijn een paar Duitsers, Fransen, Italianen, een Zwitserse en een local uit Lima. Dat gezelschap maakt het wel wat gezelliger. Dan is er af en toe nog wat te kletsen en een spelletje te spelen", vertellen Yvanka en Lisanne. "Maar de verveling begint nu wel een beetje toe te slaan." 

Slechts één persoon mag het hostel uit. Met een mondkapje en een brief kunnen er dan boodschappen gedaan worden, zodat de meiden toch nog kunnen eten. "Van elk hostel mogen er per keer 1 a 2 mensen boodschappen doen. Dat moet dan gelijk voor het hele hostel. Koken is ook een uitdaging. We zitten met mensen van allemaal andere culturen met andere smaken. We hebben ook maar vier pitjes voor iedereen." 

Problemen met doorreizen

Doorreizen naar het vliegveld in Lima zit er voorlopig ook nog niet in. Hoewel de KLM er alles aan doet om alle Nederlanders weer terug te halen uit Peru, wordt de ophaaldatum van Yvanka en Lisanne steeds weer uitgesteld. 

"Er rijdt en vliegt niks. Als je kunt aantonen dat je twee uur na aankomst op de luchthaven in Lima het land uit bent, mag je weg." Van de KLM horen Yvanka en Lisanne voor alsnog weinig. "KLM schijnt druk bezig te zijn, maar daar krijgen we niks anders van te horen dan dat ze bezig zijn met het regelen van bemanning. Verder krijgen we weinig reactie. Het is afwachten wanneer er een vliegtuig naar Europa gaat waar we mee terug kunnen vliegen."


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.