Pixabay
Advertorial Voor Kinderen

Belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van kinderen: reflexintegratie

Reflexintegratie is een nog relatief onbekend onderwerp in de hulpverlening, maar zeker niet onbelangrijk. Bij De Praktijk4Kids wordt behandeling aangeboden op het gebied van reflexintegratie. In deze blog word je meegenomen in wat reflexintegratie inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je ermee aan de slag kunt.

Lichaamsreflexen kunnen zich al in de baarmoeder ontwikkelen en zijn daarmee één van de eerste bouwstenen in de ontwikkeling van een kind. Eén van de eerste reflexen die zich ontwikkelt, is de Fear Paralysis Reflex (FPR). Dit is een beschermende reflex als reactie op stress (van de moeder). De foetus trekt zich dan met het hele lichaam in en ‘bevriest’ als het ware. Veel van deze ‘primitieve’ reflexen, waaronder de FPR, moeten ontstaan, een hoogtepunt bereiken en vervolgens uitdoven/overgaan in een andere reflex. Wanneer zo’n reflex echter aan blijft houden, bijvoorbeeld door stress of ziekte, blijft de reflex getriggerd worden. Zo kan een actief blijvende FPR resulteren in angsten, paniek, een negatief zelfbeeld, stress, sociale problemen, gevoeligheid voor prikkels, et cetera. Het is dan ook van belang dat de vroege/primitieve reflexen uiteindelijk geïntegreerd worden en uitdoven en overgaan in meer efficiënte, levenslange reflexen.

Ook bestaan er allerlei reflexen die te maken hebben met de motorische ontwikkeling. Als het hoofd van een baby naar links of rechts draait, draaien de armpjes bijvoorbeeld in een reflex mee. Als deze reflex niet goed integreert en te actief blijft, kun je denken aan een tiener die op de fiets achterom kijkt en dat de armen meesturen, waardoor soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dit is een heel duidelijke relatie tussen reflex en gedrag, maar soms is het ook minder voor de hand liggend. Wanneer reflexen voor de hoofd-/nekstabiliteit bijvoorbeeld niet goed geïntegreerd zijn, kan dit resulteren in onderuitgezakt zitten, moeite met balans/evenwicht, moeite met de samenwerking tussen de ogen en daarmee ook het lezen, et cetera. Het integreren van de reflexen is van belang voor de gehele ontwikkeling van een kind.

Wanneer kinderen en/of hun omgeving tegen bepaalde problemen aanlopen, zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit of angsten, wordt er vaak gekeken waar dit probleem door veroorzaakt wordt. Het is goed om daarbij ook bedacht te zijn op de reflexintegratie, wat één van de eerste bouwstenen van de ontwikkeling is. In veel gevallen kan het helpend zijn om éérst de reflexen aan te pakken en daarna te kijken wat er aan problematiek overblijft. Wellicht waren niet-geïntegreerde reflexen wel de verklaring voor de problemen waar een kind/omgeving tegenaan loopt.

Gelukkig bestaat er behandeling voor de reflexintegratie. Samen met een reflexintegratietherapeut worden alle reflexen getest. Wanneer blijkt dat een kind op één of meerdere reflexen positief scoort, dat wil zeggen dat de reflex nog niet geïntegreerd (of überhaupt ontstaan) is, kan er behandeling worden ingezet. Door middel van lichamelijke bewegingen wordt de ontwikkeling van de reflexen opnieuw doorlopen en met voldoende oefening uiteindelijk geïntegreerd. Dit kan de ontwikkeling van een kind op allerlei terreinen een boost geven!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer informatie over deze behandeling? De Praktijk4Kids is je graag van dienst. Je kunt vrijblijvend contact opnemen met karin@depraktijk4kids.nl of met 0172-425425.


Meer nieuws

Evenementen gisteren 15:58

Molendag 2022: informatief en gezellig druk

Prachtig mooi weer, vrolijke mensen en draaiende molens. In het kort gezegd was Nationale Molendag Kaag en Braassem 2022 op zaterdag 14 mei een groot succes. 

Sport gisteren 15:06

Teleurstellend verlies EMM'21 VR1

Zondag 15 mei was de belangrijke uitwedstrijd tegen mededegradatiekandidaat WSV. Een resultaat zou betekenen dat we in ieder geval geen laatste meer kunnen worden. Het liep helaas anders. WSV wilde duidelijk voor hun laatste kansen strijden en bij ons was dat minder. Het gevolg was dat WSV feller in de duels zaten en vaak de tweede bal hadden.

Advertorial Cultuur gisteren 14:11

Jon van Eerd is terug met zijn populaire karakter Harrie Vermeulen

Na o.a. ‘Harrie & Eva’ en ‘Charley, de komische musical’ keert Jon van Eerd terug naar Alphen a/d Rijn. Op zaterdag 28 mei staat hij in Theater Castellum met de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’. In deze spiksplinternieuwe komedie laat Van Eerd zich, omringd door een topcast, weer van zijn beste kant zien.

Overige 15 mei 2022 09:33

Auto te water langs A4 bij Roelofarendsveen

Zondagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een voertuig te water langs de A4 bij Roelofarendsveen. Het bleek te gaan om een auto die met hoge snelheid het water in gereden was.