Pixabay
Advertorial Voor Kinderen

Belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van kinderen: reflexintegratie

Reflexintegratie is een nog relatief onbekend onderwerp in de hulpverlening, maar zeker niet onbelangrijk. Bij De Praktijk4Kids wordt behandeling aangeboden op het gebied van reflexintegratie. In deze blog word je meegenomen in wat reflexintegratie inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je ermee aan de slag kunt.

Lichaamsreflexen kunnen zich al in de baarmoeder ontwikkelen en zijn daarmee één van de eerste bouwstenen in de ontwikkeling van een kind. Eén van de eerste reflexen die zich ontwikkelt, is de Fear Paralysis Reflex (FPR). Dit is een beschermende reflex als reactie op stress (van de moeder). De foetus trekt zich dan met het hele lichaam in en ‘bevriest’ als het ware. Veel van deze ‘primitieve’ reflexen, waaronder de FPR, moeten ontstaan, een hoogtepunt bereiken en vervolgens uitdoven/overgaan in een andere reflex. Wanneer zo’n reflex echter aan blijft houden, bijvoorbeeld door stress of ziekte, blijft de reflex getriggerd worden. Zo kan een actief blijvende FPR resulteren in angsten, paniek, een negatief zelfbeeld, stress, sociale problemen, gevoeligheid voor prikkels, et cetera. Het is dan ook van belang dat de vroege/primitieve reflexen uiteindelijk geïntegreerd worden en uitdoven en overgaan in meer efficiënte, levenslange reflexen.

Ook bestaan er allerlei reflexen die te maken hebben met de motorische ontwikkeling. Als het hoofd van een baby naar links of rechts draait, draaien de armpjes bijvoorbeeld in een reflex mee. Als deze reflex niet goed integreert en te actief blijft, kun je denken aan een tiener die op de fiets achterom kijkt en dat de armen meesturen, waardoor soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dit is een heel duidelijke relatie tussen reflex en gedrag, maar soms is het ook minder voor de hand liggend. Wanneer reflexen voor de hoofd-/nekstabiliteit bijvoorbeeld niet goed geïntegreerd zijn, kan dit resulteren in onderuitgezakt zitten, moeite met balans/evenwicht, moeite met de samenwerking tussen de ogen en daarmee ook het lezen, et cetera. Het integreren van de reflexen is van belang voor de gehele ontwikkeling van een kind.

Wanneer kinderen en/of hun omgeving tegen bepaalde problemen aanlopen, zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit of angsten, wordt er vaak gekeken waar dit probleem door veroorzaakt wordt. Het is goed om daarbij ook bedacht te zijn op de reflexintegratie, wat één van de eerste bouwstenen van de ontwikkeling is. In veel gevallen kan het helpend zijn om éérst de reflexen aan te pakken en daarna te kijken wat er aan problematiek overblijft. Wellicht waren niet-geïntegreerde reflexen wel de verklaring voor de problemen waar een kind/omgeving tegenaan loopt.

Gelukkig bestaat er behandeling voor de reflexintegratie. Samen met een reflexintegratietherapeut worden alle reflexen getest. Wanneer blijkt dat een kind op één of meerdere reflexen positief scoort, dat wil zeggen dat de reflex nog niet geïntegreerd (of überhaupt ontstaan) is, kan er behandeling worden ingezet. Door middel van lichamelijke bewegingen wordt de ontwikkeling van de reflexen opnieuw doorlopen en met voldoende oefening uiteindelijk geïntegreerd. Dit kan de ontwikkeling van een kind op allerlei terreinen een boost geven!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer informatie over deze behandeling? De Praktijk4Kids is je graag van dienst. Je kunt vrijblijvend contact opnemen met karin@depraktijk4kids.nl of met 0172-425425.


Meer nieuws

Sport gisteren 12:47

EMM'21 komt goed weg in Voorschoten

Afgelopen zaterdag de wedstrijd in- en tegen Voorschoten, een ploeg met uitschieters naar boven en naar onderen met veel doelpunten.

Overige 26 nov. 2022 11:44

Fietsers gewond bij ongeval Floraweg

Bij een aanrijding tussen twee fietsers zijn zaterdagochtend twee fietsers gewond geraakt. Het ongeval gebeurde op de Floraweg in Roelofarendsveen.

Overige 25 nov. 2022 21:45

Traumahelikopter landt voor gevallen fietser

Vrijdagavond werden de hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, opgeroepen voor een eenzijdig ongeval op de Stationsstraat in Roelofarendsveen. Ter plaatse bleek een fietser te zijn gevallen.

Verkeer en vervoer 25 nov. 2022 13:59

ValOpShop komt naar het Sportpad in Roelofarendsveen

Fietsen in het donker zonder licht? De kans op een ongeluk schiet omhoog. Veel fietsers staan er niet bij stil en wagen zich op goed geluk in het verkeer. Op woensdag 30 november 2022 komt wethouder Dolf Kistemaker kijken of hij voldoende opvalt in het donker. Dan staat de ValOpShop op het Sportpad in Roelofarendsveen.

Overige 23 nov. 2022 12:38

Hans Klok opent Veense barbershop

Sinds begin oktober is First Trim Barbershop gevestigd aan het Noordeinde in Roelofarendsveen. Afgelopen zaterdag was de officiële opening. Die werd verricht door niemand minder dan de wereldberoemde illusionist Hans Klok.