Besmettingen in privésfeer zijn nog altijd vaak de oorzaak van coronaclusters

Op dit moment zijn er in de regio Hollands Midden 219 clusters. Hiervan is zo’n 20 procent te wijden aan clusters binnen bedrijven, scholen en instellingen. De overige 80 procent komt echter door besmettingen in privésfeer, zo meldt GGD Hollands Midden.

In de zomerperiode, toen het aantal coronabesmettingen een stuk lager lag, meldde GGD Hollands Midden hoeveel coronaclusters er in de regio waren. Ook werd er specifiek uitspraak gedaan over de gemeenten waar zich coronaclusters voordeden. 

​Gezien het grote aantal besmettingen in de regio meldt de GGD sinds een tijdje geen clusters meer. “Dit omdat een cluster, drie of meer besmettingen verbonden aan een locatie en tijd, niet zoveel zegt op deze aantallen”, aldus GGD Hollands Midden. De GGD merkt dat er veel vragen en opvattingen zijn over de rol die clusters spelen in de verspreiding van corona. “Omdat het aantal besmettingen in de regio maar licht daalt, is het belangrijk inzicht te geven waar de meeste besmettingen plaatsvinden.”

In de regio Hollands Midden zijn er op dit moment 219 clusters. “Van alle besmettingen in onze regio is 20 procent te wijden aan clusters binnen bedrijven, scholen en instellingen. De overige 80 procent komt door besmettingen in de privésfeer”, laat GGD Hollands Midden weten. “Het is dus erg belangrijk je aan de maatregelen te houden als je bezoek ontvangt en als je op bezoek gaat.”

Gezien de aankomende feestdagen drukt de GGD dan ook iedereen op het hart goed op te letten. “Heb je klachten? Ontvang dan geen bezoek en ga ook niet op bezoek. Houd je aan de anderhalve meter afstand en was vaak je handen.”


Meer nieuws

Overige gisteren 17:21

Woubrugge ziet naar elkaar om

Maudy Heemskerk, inwoonster uit Woubrugge, begon zich in december ongerust maken over eenzame mensen in haar dorp. Met die reden startte zij ‘Woubrugge ziet naar elkaar om.’

Advertorial Overige gisteren 15:33

Slecht weer bestaat niet, slechte regenkleding wel...

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland! Een regenpak is dan ook zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, als je regelmatig buiten te vinden bent is een regenpak een onmisbaar item! Maar hóe waterdicht is jouw regenpak nou eigenlijk? En op welke manier kun je je regenkleding het beste onderhouden? Plutosport deelt alle ins en outs.

Coronacrisis in Kaag en Braassem gisteren 09:02

Grote stijging gevaccineerden rijksvaccinatieprogramma in Kaag en Braassem

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.