NU.nl

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.

Tijdens de persconferentie op vrijdag 18 juni werd bekendgemaakt dat vanaf 26 juni nog meer regels versoepeld zullen worden. Bijna alles mag dan weer, maar wel op anderhalve meter. Hieronder een overzicht van de versoepelingen.

  • De mondkapjesplicht verdwijnt deels. Het is vanaf 26 juni alleen nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en bij personenvervoer, op stations en vliegvelden, en in het voorgezet onderwijs.
  • Alle sectoren mogen weer open volgens de reguliere openingstijden, waaronder winkels, horeca, kunst en cultuur. Het maximaal aantal toegestane gasten is dan afhankelijk van de grootte van de ruimte. 
  • Het dringend advies om thuis maximaal 4 bezoekers te ontvangen, komt te vervallen. Groepsvorming is ook toegestaan. Mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden.
  • Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Er wordt opgeroepen om daar anderhalve meter afstand te houden en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.
  • Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
  • Het verbod om alcohol te verkopen na 22:00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22:00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw-en blaasinstrumentenadvies vervalt.
  • Locaties en evenementen mogen met coronatoegangsbewijs open zonder anderhalve meter afstand te houden. Denk hierbij aan festivals, maar ook aan clubs en discotheken. 

Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.