Emile van Aelst

BoerenLeidse scoort hoog in regionale kaaskeuring

Na een jaar corona-onderbreking werd donderdag 21 oktober in Zoeterwoude weer de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring gehouden. Dit jaar werd de familie Kwakernaak uit Oud Ade uitgeroepen tot beste zelfkazers uit de Leidse regio. Met een zeer hoge score voor hun jonge Boeren Leidse én hun belegen Boeren Leidse kaas wonnen zij de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje. 

De BoerenLeidse kazen wisten dit jaar over de hele linie hoge scores te behalen. Familie van Ruiten van de Kaagse Boer kreeg uiteindelijk de beker uitgereikt voor hun belegen Boeren Leidse kaas. Familie van der Plas van De Annahoeve (Sassenheim) won ook twee categorieën: de kleine kaasjes en de belegen Goudse boerenkaas. Kaasboerderij 't Groene Hart (Hoogmade) en Brentano's kaasboerderij (Alphen aan den Rijn) wonnen respectievelijk met hun jonge Goudse en hun oude Goudse kaas. Biologische kaasboerderij De Vierhuizen (Leidschendam) behaalde de hoogste score van de dag (99 van de 100 punten) met hun specialiteitenkaas. Kaasboerderij van Veen (Zoeterwoude) won in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predikaat boerenkaas. Boerenkaas mag alleen zo genoemd worden als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien. 

In alle soorten en smaken

18 kaasmakende boeren uit de regio brachten 63 boerenkazen naar de keuringEr waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten - Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van 20 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.

Ambachtelijke kazen met een unieke smaak

Maître Fromager René Koelman reikte de prijzen uit en stak de aanwezige kaasmakers een hart onder de riem. Als ambachtelijk affineur (kaasrijper) kreeg Koelman als eerste Nederlander deze exclusieve eretitel van het Franse gilde van kaasmakers. In Fort Zuidwijkermeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, rijpt hij een internationaal assortiment kazen. Hij zet zich in voor het behoud van de Nederlandse boerenkazen, ons wereldberoemde culinair erfgoed. In Zoeterwoude hield hij een vurig pleidooi voor de traditionele rauwmelkse boerenkaas: “Deze met passie gemaakte kazen verdienen een eerlijke prijs. Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal en een eigen karakter. En juist de delicatessenwinkels en de horeca kunnen dat helpen uitdragen. Zo kun je ook een nieuwe generatie voor deze unieke producten interesseren.”

Boerenkaasmaken immaterieel erfgoed

Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is daarom officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk. 

Kwaliteitsborging en levende tradities

Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring krijgen de kaasmakende boeren waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij. 


Meer nieuws

Overige 25 nov. 2021 10:21

Scouting '63 plaatst zonnepanelen

Scouting '63 heeft afgelopen zomer, in samenwerking met Stichting Fonds Alphen en omstreken en J. de Groot BV Elektrotechniek & Beveiliging uit Zoeterwoude zonnepanelen geïnstalleerd.

Politie 24 nov. 2021 16:10

Verkeersconflict eindigt in vernieling van een auto

Woensdag heeft er in de vroege ochtend een verkeersconflict plaatsgevonden. Het conflict begon op de Oostkanaalweg in Alphen aan den Rijn en eindigde op de rotonde aan de N207 in Leimuiden.

Advertorial Winkels 24 nov. 2021 14:49

De leukste kadootjes vind je bij Tuinkadootjes

Helaas zijn de winterfairs dit jaar bijna allemaal geannuleerd, maar Tuinkadootjes laat zich niet kennen! Zij hebben een pop-up store gemaakt met hun leukste kadootjes voor in de schoen of onder de boom.