Gemeente Kaag en Braassem

Brief burgemeester aan alle inwoners; Corona houdt ons bezig

Onze burgemeester Van der Velde-Menting schreef een brief aan alle inwoners van gemeente Kaag en Braassem. Lees de brief hier.

Beste inwoners van Kaag en Braassem,

We hebben weer mooie zomerse dagen achter de rug. Dat gaf me vanuit de achtertuin de kans om de afgelopen maanden eens te beschouwen. De uitbraak van het coronavirus in China in januari, de eerste besmetting in Nederland, overbelaste zorg, scholen en horeca gesloten, het advies thuis te blijven tenzij echt noodzakelijk, zorgen en verdriet; we hebben heel wat voor onze kiezen gehad.

De fase waar we nu met elkaar in beland zijn, is een fase met meer ruimte. En positiviteit. De scholen zijn weer open, vanaf 1 juni mag de horeca de eerste stappen naar openstelling zetten, sportverenigingen zijn volop aan de slag, een bezoek aan de kapper en fysiotherapeut kan weer, en we krijgen meer ruimte om erop uit te gaan. En ja, het vermijden van drukte is en blijft dan ontzettend belangrijk. Op Hemelvaartsdag zagen we om ons heen hoe lastig dat is. Begrijpelijk, want we hebben allemaal behoefte aan ruimte en die stap buiten de deur! 

Het is daarom ook een spannende fase. Natuurlijk neemt iedereen maatregelen om besmetting te voorkomen, maar toch kunnen we pas over een aantal weken zien wat deze verruimingen voor invloed hebben op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames die het gevolg zijn van corona.

Complimenten

Een compliment aan alle mensen die voorbereidingen treffen om deze versoepelingen door te kunnen voeren. Scholen, kinderopvanglocaties, horeca, verenigingen, de culturele en zorg sector; allemaal zijn ze keihard bezig om protocollen op te stellen én uit te voeren en te zorgen voor een veilige omgeving voor ons allemaal. Indrukwekkend om te zien hoe we dat in onze gemeente met elkaar doen.

Zorgen

We zijn nog maar bij stap één van de aangekondigde versoepelingsmaatregelen. Ik realiseer me dat het water tot aan de lippen staat bij veel ondernemers, verenigingen en culturele instellingen, die nog steeds niet of maar gedeeltelijk kunnen “draaien”. En de aangekondigde versoepelingsmaatregelen geven daar nog maar een klein beetje lucht aan. Ik ben er wel van overtuigd dat het kabinet oog heeft voor deze zorgen en voor de grote economische en financiële consequenties voor velen, maar het belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat druk op onze gezondheidszorg niet te groot wordt. We proberen als gemeente zo veel mogelijk mee te denken in de mogelijkheden, binnen de voorwaarden en regels waar wij aan moeten voldoen.

Hou vol

We moeten ons samen blijven inspannen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Dus geniet van de kleine stapjes die we nu kunnen zetten, maar bewaak daarbij continu de richtlijnen. Hoe lastig ook. Alleen dan kunnen we met elkaar een tweede golf van de uitbraak van het virus voorkomen. Dus vermijd drukte én zorg altijd voor die 1,5 meter afstand.

Moeilijke tijd

Ik hoor ook geluiden van mensen die het moeilijk hebben. Wellicht heeft u zorgen. Om de toekomst, omdat u veel alleen bent. Of maakt u zich zorgen om iemand anders. Deel die zorgen dan met mensen in uw omgeving. U staat er echt niet alleen voor. Gebruik de mogelijkheden die er zijn, zoals de hulplijnen van de Driemaster en het Kernteam.

DANK

Corona blijft de komende tijd nog grote invloed hebben op ons dagelijks leven. We doen dit mét elkaar. Mijn oprechte dank daarvoor!

Groet, Marina van der Velde-Menting

Burgemeester gemeente Kaag en Braassem

 

Lees ook: Compliment van de burgemeester


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.