Britse mutatie coronavirus ook aangetroffen in Hollands Midden

Ook in de regio Hollands Midden is de virusmutatie uit het Verenigd Koninkrijk aangetroffen. Voor GGD Hollands Midden komt de vondst van de Britse variant ‘niet als een verrassing’. 

Er is geen aanleiding om over te gaan tot aanvullend onderzoek, zo stelt GGD Hollands Midden. “Het RIVM gaf eerder vandaag aan dat vermoedelijk 10% van alle besmette personen in Nederland besmet zijn met deze Britse variant. De vondst van de Britse mutatie in Hollands Midden komt daarom niet als een verrassing”, aldus GGD Hollands Midden.

Enkele weken geleden is GGD Hollands Midden begonnen met proefmonsters naar het RIVM sturen voor onderzoek. Het RIVM doet namelijk onderzoek naar alle virusmutaties die wereldwijd bekend zijn. Nu deelt GGD Hollands Midden mede dat ze de eerste uitslagen terug hebben gekregen waaruit blijkt dat de Britse mutatie ook in onze regio is aangetroffen.

GGD Hollands Midden benadrukt dat er geen andere leefregels gelden voor mensen die met deze variant besmet zijn. “Mensen die besmet zijn met de Britse virusmutatie hoeven geen andere leefregels te volgen. Zij gaan net als andere besmette personen in thuisisolatie en mogen weer naar buiten als zij tenminste 24 uur klachtenvrij zijn.”

De GGD onderzoekt niet alle positieve testuitslagen. Daarom deelt de GGD ook geen informatie over met welke virusmutatie jij besmet bent. “Daar is ook geen reden toe, omdat de huidige maatregelen voldoende zijn om verdere verspreiding tegen te gaan”, zegt GGD Hollands Midden.

Avondklok en beperking bezoek

Toch blijven de zorgen over de Britse variant aanhouden. Er wordt woensdag aan het begin van de middag dan ook een persconferentie gegeven, waarin strengere maatregelen worden aangekondigd. Het zou gaan om invoering van een avondklok, wat vanaf aanstaande vrijdag zal gelden. Bij het voorstel die nu rond gaat, zou je dan tussen 20:30 en 04:30 uur niet over straat mogen, tenzij je een gegronde reden hebt. Daarnaast zou er ook een dringend advies komen om thuis niet meer dan één bezoeker te ontvangen. Naar verwachting komt er ook een vliegverbod van en naar Groot-Brittannië en Zuid-Afrika.

Volgens berekeningen van het Outbreak Management Team (OMT) zorgt de invoering van de avondklok ervoor dat het aantal besmettingen achter de voordeur met 10 procent afneemt. Naar verwachting zal de avondklok gelden tot 9 februari, het moment dat de huidige maatregelen ook aflopen.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.