Theater Castellum
Advertorial Overige

Castellum biedt speciale filmavond op Dag van de Misofonie

Maandag 7 november is het de Dag van de Misofonie. Misofonen kunnen niet tegen bepaalde (omgevings)geluiden, zoals eet- en drinkgeluiden. Castellum sluit daarom op maandag 7 november de bar in de bioscoop, zodat er niet gegeten en gedronken wordt in de filmzaal. Zo kan iedereen genieten van een bioscoopbezoek.

De Dag van Misofonie is in het leven geroepen door de Vereniging Misofonie Nederland. De vereniging probeert aandacht te vragen voor de aandoening, die fonetisch letterlijk haat ('misos') voor geluid ('phónè') betekent. “Niemand houdt ervan als er iemand in de bioscoop met een zak chips loopt te kraken. En smakken is voor de meeste mensen een vervelend geluid", vertelt medeoprichter Tom Sondaar.

"Voor mensen die aan de aandoening misofonie lijden, gaat het echter veel verder dan gewoon wat irritatie. Iedereen vindt smakken irritant en de meeste mensen ergeren zich aan luide buren, maar bij misofonen gaat die irritatie veel verder. Zij worden daar veel bozer om en kunnen daardoor minder goed functioneren. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet of nauwelijks een bioscoop bezoeken.”

Castellum werd benaderd door orthopedagoog en ervaringsdeskundige Kayleigh Hillebrand met de vraag of de bioscoop wellicht open zou staan voor een filmvertoning zonder eten en drinken in de zaal. Omdat Castellum – en de gemeente Alphen aan den Rijn – van mening is dat iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur, was het besluit snel genomen.

Op maandag 7 november worden de films Ticket to Paradise, Top Gun en See How They Run vertoond zonder horeca. De bar blijft gesloten en vanzelfsprekend is meegebracht eten en drinken niet toegestaan. Kaarten voor de films zijn zoals altijd eenvoudig te bestellen via de website.

Meer informatie over misofonie


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.