Theater Castellum
Advertorial Overige

Castellum biedt speciale filmavond op Dag van de Misofonie

Maandag 7 november is het de Dag van de Misofonie. Misofonen kunnen niet tegen bepaalde (omgevings)geluiden, zoals eet- en drinkgeluiden. Castellum sluit daarom op maandag 7 november de bar in de bioscoop, zodat er niet gegeten en gedronken wordt in de filmzaal. Zo kan iedereen genieten van een bioscoopbezoek.

De Dag van Misofonie is in het leven geroepen door de Vereniging Misofonie Nederland. De vereniging probeert aandacht te vragen voor de aandoening, die fonetisch letterlijk haat ('misos') voor geluid ('phónè') betekent. “Niemand houdt ervan als er iemand in de bioscoop met een zak chips loopt te kraken. En smakken is voor de meeste mensen een vervelend geluid", vertelt medeoprichter Tom Sondaar.

"Voor mensen die aan de aandoening misofonie lijden, gaat het echter veel verder dan gewoon wat irritatie. Iedereen vindt smakken irritant en de meeste mensen ergeren zich aan luide buren, maar bij misofonen gaat die irritatie veel verder. Zij worden daar veel bozer om en kunnen daardoor minder goed functioneren. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet of nauwelijks een bioscoop bezoeken.”

Castellum werd benaderd door orthopedagoog en ervaringsdeskundige Kayleigh Hillebrand met de vraag of de bioscoop wellicht open zou staan voor een filmvertoning zonder eten en drinken in de zaal. Omdat Castellum – en de gemeente Alphen aan den Rijn – van mening is dat iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur, was het besluit snel genomen.

Op maandag 7 november worden de films Ticket to Paradise, Top Gun en See How They Run vertoond zonder horeca. De bar blijft gesloten en vanzelfsprekend is meegebracht eten en drinken niet toegestaan. Kaarten voor de films zijn zoals altijd eenvoudig te bestellen via de website.

Meer informatie over misofonie


Meer nieuws

Advertorial Maatschappij 30 nov. 2022 13:09

Vrijwilliger Janny (71): “Voor mijn vrijwilligerswerk ga ik door het vuur”

Al zeven jaar is de 71-jarige Janny werkzaam als vrijwilliger bij Rietveld Alphen aan den Rijn. Rietveld is een zorglocatie van ActiVite, speciaal voor mensen met dementie. En hoewel omgaan met dementie niet altijd even makkelijk is, maken de blije reacties en dankbaarheid van de bewoners dat Janny dit toch al jaren met veel plezier doet.

Sport 28 nov. 2022 12:47

EMM'21 komt goed weg in Voorschoten

Afgelopen zaterdag de wedstrijd in- en tegen Voorschoten, een ploeg met uitschieters naar boven en naar onderen met veel doelpunten.

Overige 26 nov. 2022 11:44

Fietsers gewond bij ongeval Floraweg

Bij een aanrijding tussen twee fietsers zijn zaterdagochtend twee fietsers gewond geraakt. Het ongeval gebeurde op de Floraweg in Roelofarendsveen.