Dennis

Code geel vanwege hitte: Nationaal Hitteplan en Hitteprotocol van kracht

Maandag en dinsdag wordt het tropisch warm. Het KNMI heeft daarom code geel afgekondigd. Ook zijn vanaf 10:00 uur het Nationaal Hitteplan (RIVM) en het Hitteprotocol (Rijkswaterstaat) van kracht. Bovendien geldt er een smogwaarschuwing.

De temperatuur loopt maandag en dinsdag flink op. In de gemeente Kaag en Braassem worden maandag temperaturen van 31 tot 32 graden Celsius verwacht. Dinsdag zal het kwik oplopen tot maar liefst 37 graden Celsius. Dit heeft de nodige impact op inwoners, vooral op kwetsbare groepen.

Kwetsbare groepen

Warm weer kan ervoor zorgen dat mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken (zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) en ernstigere gezondheidsproblemen (zoals uitdroging en hitteberoerte) kunnen ervaren.

Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Daarnaast kunnen anderen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden; denk aan mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen.

Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen, maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Smogwaarschuwing

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Voldoende drinken, lichamelijke inspanning beperken

Het is goed om na te denken of er mensen in jouw omgeving kwetsbaar zijn en extra op hen te letten. De belangrijkste tips voor iedereen die helpen om ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte en smog te voorkomen, zijn:

  • Voldoende (water) drinken;
  • De woning koel houden door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken.

Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.

Hitteprotocol op de weg

Ga je met deze hitte de weg op? Rijkswaterstaat adviseert om dan voldoende flesjes (koud) water mee te nemen, ook als je maar kort de weg op gaat. “De asfalttemperatuur kan op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe.”

Nog een tip: neem een paraplu mee. “Dat klinkt misschien gek als het buiten 30 graden en onbewolkt is, maar ook dan kan een paraplu heel goed van pas komen. Langs de weg is namelijk weinig schaduw. Als je in tropische temperaturen met pech langs de weg komt te staan biedt een paraplu goede bescherming tegen de zon. Geen overbodige luxe met dit soort weer.”

En kamp je met pech op de weg? Door invoering van het hitteprotocol helpt Rijkswaterstaat gestrande weggebruikers sneller verder. “Zo sturen wij naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee voorkomen we dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen.”


Meer nieuws

Overige vandaag 07:11

Festival du Cirque bij Zomerspelen Hoogmade 2022

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus wordt de zomervakantie in Hoogmade traditiegetrouw afgesloten met Zomerspelen Hoogmade. Na twee jaar afwezigheid staat deze alweer 37e editie in het teken van Festival du Cirque: een mix van festival vibes en acrobatiek vertier. Alle activiteiten vinden plaats op het speelveld bij het Hendrik Meijerplantsoen in Hoogmade.

Maatschappij 16 aug. 2022 19:59

VERWIJDEREN OMGEKEERDE VLAGGEN IN DE OPENBARE RUIMTE

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de omgekeerde vlaggen, die op verschillende plekken in de openbare ruimte in de gemeente Kaag en Braassem hangen, verwijderd gaan worden.

Advertorial Cultuur 15 aug. 2022 11:47

Familievoorstelling naar mega populaire bestseller in Castellum te zien!

Na het grote succes van ‘De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen’ die zowel de Zapp Theaterprijs als een Zilveren Krekel won, komt Meneer Monster terug met een nog geschifter stuk. De boomhut is inmiddels 52 verdiepingen hoog! Op zaterdag 24 september is de familievoorstelling te zien in Theater Castellum.

Overige 12 aug. 2022 18:49

24e beachvolleybal Leimuiden aanstaande

Zondag 28 augustus gaat het eindelijk weer gebeuren, beachvolleybal Leimuiden, voor de 24e keer. Na twee jaar geen beachvolleybal  ivm covid-maatregelen, staat iedereen te trappelen. In 2019 werden drie nieuwe bestuursleden geworven, Rick van der Zee, Guido Stokman en Michiel Molenaar, eindelijk mogen ze aan de bak.