Josh Walet - ter illustratie

College dient voorstel in voor carbidschieten

Op dinsdag 1 december 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders aan de raad van Kaag en Braassem voorgesteld om het afschieten van carbid binnen de bebouwde kom te verbieden en het buiten de bebouwde kom alleen toe te staan onder strenge voorwaarden. Dit heeft volgens hen alles te maken met de veiligheid.

In de gemeente Kaag en Braassem mag je rond de jaarwisseling op enkele locaties carbidschieten. Omdat carbidschieten overlast kan veroorzaken en de deelnemers, omstanders en omwonenden in gevaar kan brengen wil het college het carbidschieten binnen de bebouwde kom niet toestaan.

Buiten de bebouwde wordt carbidschieten niet geheel verboden, maar onder bepaalde voorwaarden toegestaan. ‘’Door regels te stellen aan het carbidschieten kan de traditie in stand worden gehouden, waarbij overlast en veiligheidsrisico’s worden beperkt’’, laat het college weten. Deze voorwaarden zijn met name gericht op de veiligheid van deelnemers en omstanders. Door het hanteren van minimum afstanden tot onder andere bebouwing en het vaststellen van het tijdsbestek waarbinnen het afschieten mag plaatsvinden, wordt de veiligheid gewaarborgd. Een bijkomend effect is dat hierdoor ook de geluidshinder wordt beperkt. Daarnaast moet iedereen zich aan alle geldende coronamaatregelen houden.

Wat is carbidschieten?

Het schieten met carbid is een oude traditie, verbonden aan de jaarwisseling en behoort officieel tot het cultureel erfgoed van Nederland.

Onder carbidschieten wordt verstaan het in een (melk)bus, container, opslagvat of ander daarmee gelijk te stellen voorwerp op explosieve wijze verbranden van acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.