CoronaMelder-app vanaf vandaag officieel in gebruik

De Eerste Kamer stemde op 6 oktober in met een tijdelijke wet waaronder de CoronaMelder-app valt. Vandaag wordt de CoronaMelder-app officieel gelanceerd. Hiermee kunnen alle inwoners de app gebruiken.

De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD en is ontwikkeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als een besmet persoon meer dan 15 minuten bij een niet besmet persoon in de buurt is geweest, wordt er een melding verstuurd naar die personen. De Coronamelder-app controleert de locatie via bluetooth. Daarnaast heeft de app een extra beveiligingssysteem waarbij de informatie en locatie van de gebruikers niet worden opgeslagen. De app is volledig vrijwillig; niemand mag gedwongen worden tot downloaden.

De app is in de afgelopen weken al in vijf regio’s getest, maar vanaf vandaag kan iedereen elkaar via de app waarschuwen als ze corona blijken te hebben. Minister Hugo de Jonge vindt het mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. “We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

Wet

Voor de CoronaMelder-app in gebruik kon worden gebruikt, moest er eerst een tijdelijke wet opgesteld worden. Deze wet regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de app. Ook staat er een antimisbruikbepaling in de wet om te waarborgen dat gebruik van de app altijd op basis van vrijwilligheid gebeurt. De Eerste Kamer stemde al eerder met de wet in, maar de CoronaMelder-app en de campagnes eromheen worden vandaag officieel landelijk onder de aandacht gebracht. 

 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.