Pixabay

Coronavirus: wat is het?

Het coronavirus houdt de wereld in een houdgreep. In heel veel landen worden soortgelijke maatregelen genomen als in Nederland om de verspreiding van het virus te vertragen. Maar, wat is het coronavirus?

Hoe werkt een virus
Elk virus gedraagt zich als een parasiet. Het heeft als doel om zich te vermenigvuldigen. Dat doet een virus door een cel  van een gastheer binnen te dringen en genetisch materiaal in deze cel los te laten. Vervolgens kan het virus eiwitten oppikken en zich vermenigvuldigen.
Er kunnen duizenden virusdeeltjes worden gemaakt in een cel. Daardoor wordt een cel zo zwaar beschadigd dat de cel dood gaat. Hoe meer cellen beschadigd worden, hoe zieker iemand wordt.

Besmetting
Mensen worden vaak niet meteen ziek van een virus of niet heel erg ziek. Dat is verraderlijk, omdat je dan kunt denken dat je niet ziek bent of dat je het niet door kunt geven.
Virussen verspreiden zich in principe door de lucht. Het zit in hele kleine druppeltjes die door hoesten en niezen door besmette mensen kunnen worden verspreidt. Ook als deze mensen zich niet ziek voelen.
Je kunt worden besmet als je te dicht bij anderen in de buurt bent. Je kunt ook worden besmet als je een druppeltje aan je handen krijgt door iets aan te raken waar dit op zit.
Het nieuwe coronavirus verspreidt zich sneller dan de andere varianten van corona.

De ziekte
Door het nieuwe virus wordt circa 80 procent van de besmette mensen niet of een beetje ziek. Zij worden vanzelf weer beter.
De overige 20 procent wordt behoorlijk ziek. Symptomen zijn onder meer een droge hoest, niezen en koorts. Een klein percentage kan een forse longontsteking oplopen.
Je kunt dus corona hebben en hier helemaal niets van merken. Je kunt er een beetje ziek van worden. Je kunt ook heel erg ziek worden. In het uiterste geval ga je dood.

Corona = kroon
Elk virus is onzichtbaar voor het blote oog. Onder een elektronenmicroscoop ziet het coronavirus eruit als een onregelmatig bolletje, totdat het in de gastheer actief wordt. Coronavirusdeeltjes dringen binnen in een cel van de gastheer, als een inbreker in een huis. Daar ‘steelt’ het virus het een en ander, onder meer een eiwit dat eruit ziet als de uitsteeksels van een kroon. Vandaar de naam.

Soorten corona
Er zijn verschillende soorten coronavirussen die actief zijn in de mens en in andere zoogdieren. Coronavirussen veroorzaken bijvoorbeeld verkoudheden, dat zijn de onschuldige varianten. Er zijn ook minder onschuldige varianten waar je behoorlijk ziek van kunt worden, zoals SARS-1 die in 2002-2003 een pandemie veroorzaakte. De huidige pandemie wordt veroorzaakt door SARS-2 oftewel COVID-19.

Bronnen
PEP-talk: Prof Eric Snijder about coronaviruses (LUMC)
Coronavirus. Prof Marion Koopmans in gesprek met Lex Bohlmeijer (De Correspondent)
College over SARS-C0V-2/COVID-19 Epidemic door Prof Dr Alex Friedrich (UMCG)
Het coronavirus/COVID-19 uitgelegd (Haga Ziekenhuis)
Ziekte door het coronavirus  (NOS)


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.