De barbecue aan dit weekend? Let op!

Het wordt lekker weer de komende dagen. Heb jij een barbecue op de planning staan? Of een gezellige avond met de vuurkorf aan? Let dan op! Rook zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, niet alleen voor jou, maar ook voor je buren.

Waar kunnen je buren last van hebben?

Je buren en omgeving kunnen ziek worden van de schadelijke stoffen die vrijkomen. Vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtwegproblemen kunnen extra last hebben van de rook. Zo heeft een derde van de Nederlanders last van houtstook: geuroverlast binnen en buiten het huis en irritaties in de ogen en luchtwegen.

Houtstook kan leiden tot klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten en stress en kan via ramen en ventilatieroosters bij de buren naar binnen dringen. Veel mensen vinden de rookgeur die vrijkomt onprettig. Soms kunnen buren geen raam openzetten, omdat het hele huis en alle spullen dan naar rook ruiken.

Tips om houtstook te verminderen

Door je aan de volgende tips te houden, kun je de hoeveelheid houtstook die vrijkomt bij het barbecueën of bij het stoken van een vuurtje verminderen.

  • Stap over naar een elektrische barbecue;
  • Houd het stookalert in de gaten op rivm.nl/stookalert;
  • Neem een gesloten houtkachel. Deze zijn veiliger en hebben een hoger rendement dan open kachels.
  • Zorg dat je het juiste hout gebruikt. Bij het verbranden van afval of geverfd/geïmpregneerd hout komen er zware metalen vrij, dit is dan ook verboden.

Kijk ook hier voor meer informatie.


Meer nieuws

Coronacrisis in Kaag en Braassem gisteren 19:24

Rutte: ‘’Corona is niet voorbij, houd je aan de regels’’

Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid lasten vanavond een persconferentie in om een update te geven over de toename van het aantal coronabesmettingen. ‘’Een tweede lock-down hoeft niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.’’ Niet alleen komen er regionale maatregelen, ook landelijk worden de maatregelen aangescherpt.

Advertorial Sport gisteren 15:23

Remember Liemeer Experience op 6 september

Fred Schröder, bestuurslid van Golf- & CountryClub Liemeer: “Iedere golfclub organiseert ’open dagen’ en zijn dan blij met 30 tot 40 bezoekers. Wij organiseren nu voor de vierde keer de ’Liemeer Experience’ en in de vorige jaren liep het aantal bezoekers op van 190 in 2017 tot vorig jaar bijna 400 bezoekers!'' 

Overige gisteren 12:59

Dodelijke kattenziekte in Nederland

Er is een dodelijke kattenziekte, genaamd het Panleucopenie Virus, opgedoken in Nederland. Het virus is zeer besmettelijk. Kattenbezitters worden gewaarschuwd om te controleren of hun katten de juiste vaccinatie hebben gehad.

Weer in Kaag en Braassem gisteren 11:47

RIVM haalt Nationaal Hitteplan van stal

Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd in verband met de tropische temperaturen die ons de komende dagen te wachten staan. ‘’Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen.’’

Calamiteiten gisteren 08:54

Achtervolging in Oud Ade

Dinsdagavond 4 augustus gaf de politie een auto op de Leidseweg het stopteken om te auto te controleren. Op dat moment ging de auto er met hoge snelheid van door.