Kroes en Partners
Blog Opinie

De Boswachter

Wat ze in Nieuwkoop niet echt hebben zijn bossen, maar ze hebben wel een boswachter. Inmiddels ben ik er door het lezen van de columns van boswachter John Pietersen (ja niet Ko maar John de boswachter!) achter dat de titel boswachter het werk wat onze boswachter doet ernstig te kort doet.

De Nieuwkoopse regio is één groot natuurgebied. En als iedereen maar lekker zijn gang zou gaan dan wordt het binnen de kortste keren een klerezooi. Daarom zijn er boswachters, gedreven lui die bij nacht en ontij waken over en zorgen voor al dat moois. Daarnaast geven zij enthousiast voorlichting over alles wat er in onze natuur gebeurt.

Maar wat heeft een boswachter te maken met een notaris?

Onlangs mocht ik een groep notarissen toespreken en sommige konden het niet laten te klagen over hun klanten. Dat klanten mondiger zijn lijkt mij alleen maar goed. Nee, riepen sommige, het is niet de mondigheid van de klant die hen dwarszit, maar het feit dat de klant het altijd beter weet. Klanten die het internet afstruinen op zoek naar kennis! Vreselijk. Nee, de moderne klant hoef je niets te leren en zeker niets wijs te maken. Ja, de klagende collega had een punt. Ik stelde ook voor dat hij misschien kon proberen Google e.d. uit de lucht te laten halen. Probleem opgelost toch? Niet de echte oplossing!

Met enige regelmaat krijg ik ook klanten aan mijn buro met een map met allemaal printjes van het internet, uitgeknipte columns (ja ze zijn er) en artikelen uit bladen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben uit de krochten van de digitale wereld wel ‘kennis’ opgedaan. Nou blijkt die kennis op het internet geen kennis te zijn maar vaak een mening of gewoon onjuist.

Ook ik struin het internet regelmatig af en ondanks dat ik een redelijk getraind oog heb en een beetje kennis van zaken, zie zelfs ik door de bomen het bos niet meer. En voor je het weet zie je ook nog achter al die bomen beren staan. Het advies wat ik mijn klagende collega dan ook gaf was dat hij maar boswachter moest worden! Niks mis mee als klanten zelf op zoek gaan naar kennis en oplossingen voor de problemen waar ze voor staan.

Zelf had ik ooit een klant die verontwaardigd was dat volgens haar notaris iets echt niet kon. Wat zij had bedacht en volgens de door haar geraadpleegde bronnen (internet) echt wel kon. Onmogelijk, had ze geroepen. Op internet had ze alles opgezocht bleek, en ze had geconcludeerd dat zowel haar notaris en een andere notaris (die zij beide alleen telefonisch had gesproken) ernstig in hun kennis tekort schoten.

Ze dacht laat ik die Kroes maar eens bellen, die schrijft ook nog wel eens wat, die is best bijdehand en moet het toch ook weten.

Ze ging zo los dat ik haar maar uitnodigde met het verzoek de tekst uit te printen zodat we er samen naar konden kijken. Toen zij met een triomfantelijke blik in haar ogen het pakket op tafel uitstalde, viel mijn oog direct op het internetadres dat luidde .BE. Inderdaad, mevrouw was op haar zoektocht op het net de weg kwijtgeraakt, als een nieuwsgierig kind in een bos, en was uiteindelijk in België uitgekomen waar ze toch echt wel iets anders juridisch denken dan wij. Ze kon door de bomen het bos niet meer zien en ik, ik dacht aan onze boswachter John en heb haar bij de hand genomen op weg naar de oplossing. De notaris als boswachter.


Meer nieuws

Politie gisteren 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.

Sport gisteren 11:48

Finaledag Kaag en Braassemcup bij ROAC

Ook dit jaar zal er door voetballend Kaag en Braassem weer gestreden worden om de Kaag en Braassem Cup. De opzet is dit jaar wel anders dan we gewend waren. 

Sport gisteren 07:19

Heemskerk door naar finale

Voor het eerst staat Femke Heemskerk in een individuele olympische finale. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen plaatste zich afgelopen nacht met 52,93 seconden als zesde voor de strijd om de medailles op de 100 meter vrije slag. Het was haar op één na beste tijd ooit op die afstand. 

Natuur en recreatie 28 jul. 2021 14:03

Hulp gezocht voor nieuw zwemstrand in Roelofarendsveen/Oude Wetering

Begin dit jaar is er een petitie, georganiseerd door een inwoner uit Roelofarendsveen, gehouden waarin werd opgeroepen om een zwemplek te ontwikkelen. Deze petitie is door 707 inwoners ondertekend. Hieruit heeft het college de conclusie getrokken dat er behoefte is om een nieuwe zwemplek te realiseren die ook geschikt is voor onze jongste inwoners.