Kroes en Partners
Blog Opinie

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?

Zo sta je nog voor de klas, ben je wethouder en voor je het weet ben je minister. Die Hugo moet wel een alleskunner zijn! Zou hij weggepromoveerd zijn?

Nu al zijn de persconferenties, waarin de immer goedlachse Mark en Hugo het vaderland dingen kwamen vertellen die we dagen van tevoren al uit de pers hadden kunnen vernemen, al legendarisch. Dat lekken staat gelijk aan “vernomen uit betrouwbare bron”. Als ik een zogenaamd datalek heb op de zaak moet ik dat melden. In dit geval heeft melden weinig zin want het is dweilen met de kraan open.

Maar goed, Hugo gaat nu de woningnood aanpakken. Waarom die Hugo nu op de woningnood zetten, zult u zich afvragen. Is dat niet te hoog gegrepen voor hem? Nee hoor! Want uit een recent onderzoek zou blijken dat de woningnood niet bestaat. Niks tekort woningen! Het zijn al die mensen die veel te ruim wonen. Met name ouderen moeten het ontgelden. Ook nadat de kinderen zijn vertrokken vertikken ze het om kleiner te gaan wonen. Ja, u leest het goed.

Maar met dit onderzoek vliegt men wel echt uit de bocht. Veel ouderen willen denk ik best verhuizen, maar dan wel naar een acceptabele woning en die zijn er gewoonweg niet! Dus bouwen en een beetje snel, zou ik zeggen. Duidelijk een kip en ei discussie.

Inmiddels komen velen zelf met een oplossing al of niet door nood gedwongen. Op zoek naar het antwoord op de vragen wie gaat straks voor mij zorgen, hoe en waar, moet je er maar van uitgaan dat je dat zelf moet gaan regelen. Marktwerking heet dat. Een oplossing kan voor een deel te vinden zijn in het bouwen van een mantelzorgwoning, ook wel kangoeroewoning genoemd. In dergelijke gevallen koopt het kind het ouderlijke huis en in de tuin wordt een woning gebouwd voor de ouders, die daar dan hun resterende levensdagen gaan slijten. Eureka, zou je zeggen.

Echter, het klinkt makkelijk, maar de tuin staat vol bomen waar net zo veel beren achter staan en onder het aanwezige gras tieren de adders welig. Het ontbreekt namelijk aan duidelijke regels. Iedere gemeente hanteert haar eigen regels. Maar ook fiscaal en juridisch zijn er nog wel wat hobbels te nemen.

Hoe regel je het zo dat de kinderen onderling geen ruzie krijgen? Wie wordt de eigenaar van de mantelzorgwoning ook als de ouders de bouw zelf betalen? Wat gebeurt er als het kind gaat scheiden en de ex blijkt toch niet het ideale schoonkind te zijn?

Al vaker gezegd, met familie moet je wandelen en niet handelen en doe je het toch, doe het dan goed voorbereid. De oplossing zit in het zien van de mogelijke problemen en het stellen van de juiste vragen, waarbij geldt: geen vraag is te dom. Ga eens langs bij de notaris, die kan vast helpen met het bieden van oplossingen.

En Hugo, die kan misschien aan uniforme regels gaan werken. Komt hij er zelf niet uit, dan is er vast een adviesorgaan, zoals als het OMT, te formeren die hem van welgemeende adviezen kan voorzien. Hij kan altijd bellen…


Meer nieuws

Evenementen gisteren 15:58

Molendag 2022: informatief en gezellig druk

Prachtig mooi weer, vrolijke mensen en draaiende molens. In het kort gezegd was Nationale Molendag Kaag en Braassem 2022 op zaterdag 14 mei een groot succes. 

Sport gisteren 15:06

Teleurstellend verlies EMM'21 VR1

Zondag 15 mei was de belangrijke uitwedstrijd tegen mededegradatiekandidaat WSV. Een resultaat zou betekenen dat we in ieder geval geen laatste meer kunnen worden. Het liep helaas anders. WSV wilde duidelijk voor hun laatste kansen strijden en bij ons was dat minder. Het gevolg was dat WSV feller in de duels zaten en vaak de tweede bal hadden.

Advertorial Cultuur gisteren 14:11

Jon van Eerd is terug met zijn populaire karakter Harrie Vermeulen

Na o.a. ‘Harrie & Eva’ en ‘Charley, de komische musical’ keert Jon van Eerd terug naar Alphen a/d Rijn. Op zaterdag 28 mei staat hij in Theater Castellum met de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’. In deze spiksplinternieuwe komedie laat Van Eerd zich, omringd door een topcast, weer van zijn beste kant zien.

Overige 15 mei 2022 09:33

Auto te water langs A4 bij Roelofarendsveen

Zondagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een voertuig te water langs de A4 bij Roelofarendsveen. Het bleek te gaan om een auto die met hoge snelheid het water in gereden was.