De maatregelen worden flink aangescherpt: "Nederland gaat op slot"

In de loop van de dag werd al bekend dat we in Nederland in een harde lockdown gaan. Tijdens de coronatoespraak van premier Rutte werd dit bevestigd. We moeten weer met zijn allen zoveel mogelijk thuisblijven. Alle maatregelen vind je hier. 

Vorige week kondigde de premier al aan dat we op een tweesprong stonden. Toen werd aangekondigd dat er mogelijk nog strengere maatregelen aan zouden komen als de besmettingen snel zouden stijgen. Dat is nu het geval. "We realiseren ons als kabinet hoe heftig dit besluit is, zeker zo vlak voor kerst", zegt Rutte. "We hebben niet te maken met een onschuldige griep, maar een virus dat iedereen hard kan raken." Daarom zijn onderstaande maatregelen aangekondigd. 

Alle maatregelen op een rijtje:

    ●Contacten moeten tot een minimum worden beperkt. Ontvang niet meer dan 2 personen per dag. Een uitzondering geldt voor kerst, dan mag je 3 personen op bezoek krijgen. Verder geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. "Hoe minder contacten, hoe beter." 
    ●Niet-essentiële winkels moeten hun deuren sluiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld kledingwinkels, bloemisten, meubelzaken en cadeauwinkels. Bouwmarkten mogen wel openblijven voor afhalen van bouwmateriaal. Winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte blijven open, zoals supermarkten, bakkers, slagers en apotheken. 
    ●Alle publiek toegankelijke ruimtes moeten sluiten. Denk hierbij aan musea, theaters, bioscopen, sauna's en pretparken. Hotels mogen openblijven, maar restaurants in de hotels moeten wel dicht. Bibliotheken gaan dicht, maar boeken afhalen mag wel. 
    ●Contactberoepen moeten stoppen met hun werk uitvoeren. Een uitzondering geldt voor medische contactberoepen, zoals tandartsen. 
    ●Zowel basisscholen als middelbare scholen gaan vanaf woensdag 16 december dicht. Dit duurt tot minstens 18 januari. Zij zullen weer over moeten stappen op online onderwijs. Een onvermijdelijk besluit, zo noemt Rutte het. 
    ●Kinderopvangen moeten hun deuren sluiten. Voor mensen met vitale beroepen blijft de kinderopvang wel geopend. 
    ●Sportscholen, zwembaden en sporthallen gaan dicht. Buitensporten is wel toegestaan, zij het met beperkingen. Jongeren tot 18 jaar mogen trainen in teamverband. Boven de 18 geldt: niet sporten met meer dan 2 personen. 
    ●Voor reizen geldt: ga niet op reis als dit niet noodzakelijk is. Boek geen reis voor de periode tot half maart, zo benadrukt Rutte in zijn toespraak. 
    ●Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Dit advies wordt minder nageleefd dan in het voorjaar. Het aantal reisbewegingen en contactmomenten moeten verminderd worden omdat er teveel besmettingen op het werk plaatsvinden. Het openbaar vervoer blijft dus alleen voor noodzakelijk reizen. 

Alle strengere coronamaatregelen gaan vanaf dinsdagochtend in. Een uitzondering geldt voor de scholen. Zij sluiten vanaf woensdag 16 december de deuren. De maatregelen gelden minimaal tot en met 19 januari. Op dinsdag 12 januari vertellen Rutte en De Jonge tijdens een persconferentie hoe het ervoor staat en wat er na 19 januari zal gebeuren.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.