ActiVite
Advertorial Gezondheid en welzijn

De onzichtbare extra's van huishoudelijke ondersteuning via Wmo

ActiVite is een van de partijen die de gemeente Alphen aan den Rijn heeft gecontracteerd voor huishoudelijke ondersteuning (Wmo) in de periode 2022-2025. Daarbij voeren de Hulpen bij het Huishouden de schoonmaakwerkzaamheden uit die de gemeente iemand heeft toegekend.

In de uren die zij bij een cliënt zijn om schoon te maken, gebeurt er veel meer dan alleen schoonmaken. Twee van hun medewerkers geven een ‘kijkje achter de voordeur’ en vertellen over de extra's die dit werk zo bijzonder maken. 

Renate Helder: “Bij mij kunnen mensen altijd hun verhaal kwijt”

“Als Hulp bij het Huishouden kom ik bij veel verschillende mensen over de vloer: bij gezinnen, mensen met psychische of lichamelijke problemen of bijvoorbeeld mensen met dementie. Ik ken veel van mijn cliënten al sinds ik bij ActiVite werk, nu drie jaar. Zo is er een meneer die eerst echt een mopperkont was, maar door samen grapjes te maken en interesse in meneer te tonen, is hij helemaal ontdooid. Een andere cliënt, een jonge vrouw, probeer ik juist stukje bij beetje te leren het overzicht te bewaren in huishoudelijke taken. Dat vindt zij namelijk erg lastig. Ik zorg er dus niet alleen voor dat iemands huis schoon is, maar ik probeer ook echt iemand te helpen, te steunen en een luisterend oor te bieden.”

Yocita Barnard: “Je bouwt echt een band op met elkaar”

“Ik ben nu ruim een jaar Hulp bij het Huishouden bij ActiVite. Ik werk veel bij oudere cliënten die het schoonmaken zelf niet meer kunnen. Het voelt goed om hen daarbij te kunnen helpen. Het leuke vind ik de verhalen die mensen mij vertellen. Sommige mensen praten graag over hun familie, andere juist over vroeger. Zo vertelde een meneer over hoe in zijn kindertijd nog veel met paard en wagen ging hier. Daar kan ik zo van genieten. Ik heb mijn vaste cliënten waardoor ik echt een band met ze kan opbouwen. Zo lag bijvoorbeeld laatst een mevrouw een paar weken in het ziekenhuis. Ook toen bleven we contact met elkaar houden over hoe het ging. Een andere cliënt zei zelfs dat ik voelde als hun tweede kind. Dan weet je dat je werk ertoe doet.”

Ook hulp nodig?

Kun jij ook Hulp bij het Huishouden van ActiVite gebruiken? Hiervoor heb je een indicatie van jouw gemeente nodig. Op de website van de gemeente staat beschreven hoe je die kunt aanvragen. Heb je hulp nodig om een indicatie aan te vragen, neem dan contact op met ActiVite via (071) 516 14 15. Dan helpen zij je verder.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.