PI Alphen
Advertorial Overige

Dennis: “Gedetineerden willen waardering, die geef ik ook”

Dennis komt uit de sportwereld; hij was tennisleraar. Werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zag hij aanvankelijk als een tussenstation. Maar het bevalt hem zo goed dat hij niet uit de gevangenis is weg te slaan. In de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn is Dennis medior arbeidsbegeleider. Hij is vastbesloten door te groeien naar een senior rol: “Ik werk graag met mensen – leren, stimuleren, motiveren. De gedetineerden hier willen waardering ontvangen, daarom benader ik ze positief.”

In de gevangenis doen sommige gedetineerden vakwerk. Andere komen bij Divers terecht. “Dat werk is op zich vrij simpel: samen producten in elkaar zetten. Maar waar het écht om draait, is het leren van basisvaardigheden, zodat mensen succesvol reïntegreren. Snappen hoe de lijntjes lopen op een werkzaal bijvoorbeeld. En ontdekken dat ze als mens belangrijk zijn. Dat ze een schakel zijn in het grotere geheel en zelf initiatief mogen nemen. Allemaal zaken die ze ook nodig hebben als ze – en dat is ons doel – straks de reguliere arbeidsmarkt opgaan.” Hoewel Dennis zich sterk maakt voor al ‘zijn’ jongens, is hij reëel genoeg om te beseffen dat niet bij iedereen het kwartje valt. “Als er van de tien gasten één of twee goed terugkeren in de maatschappij, geeft me dat al voldoening.”

Dichtbij staan

Dennis is constant bezig de gedetineerden de goede kant op te bewegen – net werk afleveren, je netjes gedragen. “Dat vind ik het mooie aan mijn werk: constant met de jongens aan de slag zijn. Die intentie moet je hier ook wel hebben. Ik vind het leuk om gedetineerden op te leiden en verantwoordelijkheid te geven. Coachen – dat moet je willen én kunnen. Een makkelijke baan is dit niet, het is allemaal mensenwerk. Ik zou het grotendeels van achter m’n bureau kunnen doen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben veel in de zaal, tussen de jongens. Zo sta je dichtbij en bereik je het meest.”

Wegsturen? Dat is te makkelijk

En wat te doen als een gedetineerde z’n kont tegen de krib gooit? Dennis: “Er is er altijd wel een die weigert te werken. Dan kun je hem wegsturen, maar dat vind ik te makkelijk. Veel liever ga ik dan het gesprek aan. Altijd één op één, want iemand in de groep op z’n donder geven, werkt averechts. Complimenten uitdelen, verantwoordelijkheid geven – dat werkt bij de meesten toch het best.”

Aan de bak?

Dat kan! Ontdek PI Alphen tijdens de wervingsdag op zaterdag 26 september! En ontmoet je toekomstige teamgenoten. Ben je 18+? Heb je een mbo-opleiding op zak? Of wil je bij PI Alphen een mbo-opleiding volgen? PI Alphen biedt volop kansen voor jouw ambities.

Meer weten? Dat kan! Stuur je vragen of je aanmelding voor onze wervingsdag naar aandebak@dji.minjus.nl, neem een kijkje op http://www.werkenbijpialphen.nl/ of bel tijdens kantooruren naar 06 25 70 25 26.

Belangrijk: je hebt uiteraard een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.


Meer nieuws

Overige gisteren 15:23

Joop Zoetemelk aangereden in Frankrijk

Joop Zoetemelk is vandaag in Frankrijk aangereden. De oud Ripper werd op zijn fiets aangereden door een auto. Hij is met meerdere botbreuken per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis.

Sport gisteren 11:21

Clubs tellen af

De fusie tussen de voetbalclubs WVC en DOSR nadert haar hoogtepunt. Over een week wordt de nieuwe naam en het nieuwe tenue bekend gemaakt. De stemming begint al op vrijdag. in de kantine van DOSR. Vanwege corona is er een compleet stemschema opgesteld.

Natuur en recreatie gisteren 09:41

Watertoren kleurt paars als steuntje in de rug

Het was en rare kermisweek. Het weer was echt Veense Kermisweer en er hing een gezonde spanning in de lucht. Zou er nog iets gaan gebeuren? Op vrijdag vierden De Stamgasten van De Haven al kermis in hun eendje. Maar zou de kermiszaterdag nou echt een zaterdag als alle anderen worden?

Natuur en recreatie 19 sep. 2020 15:51

Toch een beetje corso in De Veen

En dan is het de zaterdag van de corso in Roelofarendsveen. Maar helaas is dit jaar alles anders. Dus is er ook geen corso. Helaas.

Algemeen 18 sep. 2020 21:24

Boeren komen met tractoren bijeen in weiland Hoogmade

Met een stoet van tientallen tractoren reden boeren door Hoogmade. Dit keer was het Malieveld in Den Haag niet de eindbestemming, maar juist een weiland in Hoogmade. Daar werd een statement gemaakt.