Allesinkaagenbraassem

Een brief van boeren voor burgers...

De afgelopen dagen circuleert er een brief rond in onder andere Kaag en Braassem, afkomstig van boeren en bedoeld voor de burgers van Nederland. Heb jij hem al gelezen?

‘’Lieve burgers van Nederland,

Net als in oktober, trekken wij 19 februari weer vanuit heel Nederland naar Den Haag toe. Niet omdat wij boeren de stad zo missen of tijd over hebben, maar om te vechten voor ons bestaan. De toekomst van onze kinderen. De toekomst van dit land!

Wij begrijpen dat u daardoor wellicht wat hinder ondervindt in het reizen naar of van werk. Daar bieden wij alvast onze oprechte excuses voor aan. Ook bent u de afgelopen weken door de uitgekiende strategie van de tientallen communicatiespecialisten van het ministerie, wellicht wat negatiever gaan denken over onze mooie boerensector en de met name de boerenacties.

Wij beschikken zelf helaas niet over communicatiespecialisten en grote mediabudgetten. Daarbij zijn we doorgaans van de vroege ochtend tot avond aan het werk. Toch willen we u nog eens onze kant van het verhaal toelichten.

Bedenkt u eens dat er sinds 1980 in NL:
- Een miljoen minderen runderen zijn (van +- 5 miljoen naar 4 miljoen)
- ⅓ van alle boerenbedrijven zijn verdwenen (van +- 145.000 naar 53.000)
- Er 300.000 hectare boerenland een andere bestemming heeft gekregen
- De stikstofuitstoot door landbouw sinds 1990 met 30 procent is gedaald

Daarentegen is sinds 1980 oa:
- het aantal inwoners met 3 miljoen gestegen
- het aantal auto’s met 4 miljoen toegenomen (verdubbeling)
- de overslag van rotterdam van 250 ton naar 470 ton gestegen
- het aantal vliegbewegingen op Schiphol van zo’ n 180.000 naar 500.00 toegenomen

Toch wordt de vermeende stikstofcrisis, na eerder al verstikkende regels rondom oa co2 en fosfaat, voornamelijk bij de agrarische sector neergelegd, terwijl de industrie en luchtvaart praktisch buiten schot blijven. Nu al verdwijnen er zo’n 8 boerenbedrijven per dag, grote aantallen zullen volgen.

Wat nog het meeste steekt is dat dit alles gebeurt op basis van onbetrouwbare en ontransparante rekenmodellen. Via de rechter heeft het Mesdagfonds de data van het RIVM moeten verkrijgen. 20 februari as komen zij met hun doorrekeningen naar buiten en nu al blijkt uit een eerste rapport van Evert Mouw dat er weinig deugt van de berekeningen en dus het overheidsbeleid wat daar op gebaseerd is.

Stelt u zich voor dat de overheid van 1 of andere dag besluit dat de bovenste verdieping van uw woning en uw tuin niet meer gebruikt mag worden. De woning die u had willen achterlaten aan uw kinderen is ineens aanzienlijk minder waard en onverkoopbaar. De enige die er nog wat voor wilt betalen is de overheid, en zo kunt u ‘geheel vrijwillig’ uw gehele bestaan verkopen voor een appel en een ei. De overheid daarentegen krijgt zo goedkope bouwgrond in handen, waar naar alle waarschijnlijkheid al snel projectontwikkelaars hun windmolens, zonneparken, distributiecentra en vinexwijken op kunnen bouwen.

Besef ook dat dit voornamelijk kleine, onafhankelijke boeren raakt die voor de stikstofcrisis al bijna hun hoofd niet boven water konden houden. Onze voedselvoorziening komt zo steeds meer in handen van buitenlandse internationals, die vaak in Oost-Europa produceren en zich aan weinig tot geen milieu- of dierenwetgeving hoeven te houden.

Eenzelfde ontwikkeling zien we bij de visserij. Hoewel zij de oudste gebruikers zijn van de Noordzee, maar natuurlijk geen eigenaar, was daar geen stikstofcrisis nodig om hen op zij te zetten. Duizenden blokken beton met windmolens erop worden op kwetsbare visgronden gestort, preferabel op de ondiepe zandbanken waar de jongvis leeft en vissen komen op te paaien. Geniet van uw Hollandse makreel, scholletje of garnalen zo lang het nog kan!

Wij willen mooie producten voor u blijven maken. Nederland en de wereld van hoogstaand voedsel blijven voorzien. Uw kinderen ontvangen op de boerderij, met dieren te laten knuffelen en laten beleven wat natuur is. En natuurlijk die mooie, eeuwenoude Hollandse landschappen beheren en open houden voor u en de komende generaties.’’

Daar willen we best samen nog meer aanpassingen en investeringen voor doen, zoals ook voorgesteld in de plannen van het Landbouw Collectief. Het moet echter wel eerlijk, evenredig en vooral haalbaar zijn.

We hopen dat u de 19e aan onze zijde zult staan. Tot dan!''


Meer nieuws

Gemeente vandaag 16:17

Gelekt communicatieplan van gemeente Kaag en Braassem valt compleet verkeerd

In het communicatieplan dat de gemeente Kaag en Braassem afgelopen week op zijn website plaatste, schreven zij dat ze de pers wantrouwen. In het per ongeluk gelekte communicatieplan stond onder meer, dat er zo min mogelijk gecommuniceerd moet worden met de media. Het communicatieplan werd vrijwel direct weer verwijderd en wethouder Petra van der Wereld heeft haar excuses aangeboden.

Gemeente vandaag 12:43

Officiele inschrijving project CPO Nieuwe Wetering van start

Om te voorkomen dat jongeren de gemeente Kaag en Braassem door gebrek aan huisvestigingsperspectieven moeten verlaten, wil de gemeente hen graag de gelegenheid bieden om op de locatie Molendijk e.o. in Nieuwe Wetering in eigen beheer betaalbare starterswoningen te realiseren. In september 2020 is de informatieavond geweest. Nu is de fase van het inschrijven voor het project aangebroken.

Verkeer en vervoer vandaag 08:58

Werkzaamheden kruising Braassemdreef – Noordeinde afgerond

Sinds vrijdag 5 maart is de kruising Braassemdreef - Noordeinde in Roelofarendsveen weer opengesteld voor al het verkeer. In een periode van acht weken is het kruispunt van de oude situatie verandert naar deze situatie.  

Sport gisteren 10:09

Jubileumboek WVC te koop bij Veenerick

Dit voetbalseizoen viert WVC haar 75 jarig bestaan. Door de corona crisis zijn tal van activiteiten, zoals een groot feest, in het water gevallen. Wel is er een indrukwekkend boek gemaakt van maar liefst 128 pagina’s. Vorige week is het boek uitgereikt aan de leden en aan de vrijwilligers en nu is het te koop bij Veenerick. Het boek kost 15 euro, waarvan 12,50 euro ten goede komt aan WVC zelf. Een prachtig gebaar van Joris, want de club kan dit best gebruiken in deze barre tijden.