Kroes en Partners
Blog Opinie

Een moetje?

Ja, de oplettende lezer zal het vast in de gaten hebben. Niet de eerste keer dat ik het over een moetje heb. De laatste keer ging het over het behalen van fiscale voordelen door het aangaan van een huwelijk. Als voorbeeld diende Martien Meiland, wie kent hem niet?

Vuurwerk is dit jaar wederom verboden, maar deze gillende keukenmeid mag nog steeds worden afgestoken. Ik begrijp dat je mensen betaalt om op de TV te komen. Maar is het niet mogelijk om te betalen om bepaalde mensen van de TV te houden?

Onlangs had ik dus een stel op kantoor, middelbare leeftijd maar verliefd als een stel pubers. Ja mensen, het bestaat. Beiden gescheiden met kids. Nu hadden ze de echte en de eeuwige liefde gevonden. Nee, ze waren klaar voor een nieuwe start. Hun eerdere huwelijk was uitgelopen op een ramp. Ooit geliefden, hadden ze elkaar uiteindelijk de tent uit gevochten.

Maar zij, zij hadden elkaar gevonden, een match made in heaven of liever gezegd in de cloud. Ze hadden elkaar gevonden op internet en wel op Tinder. Een soort Marktplaats maar dan anders. Hij woonde in de buurt, zij ergens in het oosten van het land. Wat lekker is komt van ver en wat goed is komt snel, moeten ze hebben gedacht.

Na enkele dates wisten ze het. We gaan samen verder!

En hoe kan je dat beter doen dan in een nieuw huis. Ze hadden allebei nog een huis met flinke overwaarde en hadden inmiddels een nieuwbouwwoning gekocht. Kost een paar centen maar dan heb je wat. Met de inbreng van de overwaarde van de huizen en een flinke hypotheek ging het lukken, had de adviseur gezegd.

Nou is internet niet alleen een ontmoetingsplek maar voor velen ook een bron van kennis. Trouwen gingen ze niet, nooit meer. Nee, ze hadden op internet iets meegekregen dat het met een samenlevingscontract en een paar simpele testamenten net zo goed te regelen was. En verdomd, ze hadden een site gevonden waar het lekker goedkoop kon en lekker simpel. Zoiets als de DoeHetZelfNotaris. Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan en vooral lekker goedkoop? Doen zou ik zeggen!

Echter, bij ons verliefde stel ging het fout, goedkoop zou zo maar eens duurkoop kunnen worden. Natuurlijk kan je met een samenlevingscontract en met een paar goede testamenten heel veel regelen. Ja, zelfs net zo goed als dat je getrouwd zou zijn of geregistreerd partners. Echter, in het geval van een samenlevingscontract moet je niet alleen een samenlevingscontract hebben getekend bij de notaris maar moet je ook wel (gedurende 6 maanden) ingeschreven staan op hetzelfde adres. Ons stel bleef echter voorlopig, mede voor de kids, wonen in de eigen woning totdat over 2,5 jaar de nieuwbouwwoning klaar zou zijn. Zou er in de tussentijd iets met 1 van de 2 gebeuren, dan was in ieder geval de fiscus de lachende derde. De overwaarde die zo hard nodig was om het nieuwe huis te kopen zou voor een groot deel in de staatskas vloeien.

Toen ik ze duidelijk maakte dat ze het in hun situatie met een samenlevingscontract en testamenten niet gingen redden, kwam de vraag, hoe dan wel? Toch maar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, riep ik. Hoe raar het ook klinkt, in die gevallen hoef je niet op hetzelfde adres ingeschreven te staan. Zo gezegd zo gedaan, het stel is inmiddels in alle stilte een geregistreerd partnerschap aangegaan… omdat het moest…


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.