Dennis

Een ‘prachtig schaatsweekend’ voor de boeg: met deze tips houd je het veilig

Het is dit weekend ideaal weer om te schaatsen. Weerplaza noemt het zelfs een ‘prachtig schaatsweekend’. De verwachting is dan ook dat veel mensen de schaatsen onderbinden en het ijs op gaan. Met deze tips houd je het veilig voor jezelf en voor anderen. 

Door de coronamaatregelen zijn toertochten of andere schaatswedstrijden niet toegestaan. Een domper voor de sportliefhebbers, maar gelukkig mag je er nog wel zelf op uit om te schaatsen op het natuurijs. Ook sleeën, wandelen of op een andere manier genieten van het winterweer is toegestaan. Maar veiligheid in dit soort situaties is ook belangrijk.

Koudeshock

Het kan voorkomen dat het ijs niet op alle plekken dik genoeg is. Als je in het koude water terechtkomt doordat je bijvoorbeeld door het ijs zakt, kan je een koudeshock krijgen. Dit herken je aan een verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie en/of paniek. “Deze reactie bemoeilijkt het om zelfstandig uit een wak te komen en veilig de kant te bereiken”, aldus Reddingsbrigade Nederland.

Tips

Het is daarom raadzaam om van tevoren te checken of het ijs dik genoeg is. Onderstaande tips helpen ook om het veilig te houden.

  • Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen;
  • Mijd drukke plekken en denk een keer extra na voordat je het ijs op gaat;
  • Schaats niet alleen, maar met zijn tweeën;
  • Vermijd open water dat bevroren is, de ijskwaliteit is onbetrouwbaar;
  • Vermijd bekende zwakke plekken, zoals onder bruggen, bij riet, waterplanten of overhangende takken;
  • Wees alert bij kleurveranderingen; die kunnen duiden op zwakke plekken in het ijs;
  • Neem reddingsmiddelen mee. Met ijsprikkers kun je jezelf uit een wak trekken. Met een reddingsklos of een touw kun je anderen helpen die door het ijs zijn gezakt. Een fluitje is handig om in geval van nood mensen op afstand te attenderen dat je hulp nodig hebt;
  • Neem, waterdicht verpakt, een mobiele telefoon mee;
  • Neem eventueel reservekleding mee, dat kan bij noodgevallen zeer welkom zijn.

Schaatsbanen

Er zijn diverse schaatsbanen in de omgeving waar je zonder twijfel veilig kunt schaatsen op natuurijs. Schaatsen mag met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Houd in dat tweede geval 1,5 meter afstand. Houd daarnaast afstand van mensen buiten je eigen huishouden. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven geen afstand te houden.

Kies zoveel mogelijk voor een schaatsplek in de regio om de reisbewegingen te beperken. Schaatsverenigingen zorgen er zelf voor dat het daar niet te druk wordt. Bij vragen overleggen ze met de lokale autoriteiten. Als het toch te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt of koek-en-zopie, zoek dan een andere plek. De burgemeester kan bij drukte maatregelen treffen.

Koek en zopie

Een koek en zopie is toegestaan. Dit is toegestaan omdat het afhalen bij horeca mogelijk is, uiteraard met het houden van 1,5 meter afstand. Daarnaast is het ook een voorwaarde dat het niet te druk mag worden bij de afhaalplek en mag je het eten of drinken niet ter plekke nuttigen. 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.