Rens Oomen

Een woning in Kaag en Braassem onbetaalbaar voor starters

Voor alleenstaanden met een modaal inkomen én 20 duizend euro eigen geld is het bijna onmogelijk om een huis te kopen in een derde van de Nederlandse gemeenten, waaronder Kaag en Braassem. 

Dat blijkt uit een analyse van de Eigengeldkaarten die Independer samen met Woonplatform Jumba.nl ontwikkelde. Deze analyse laat zien hoe veel eigen geld je als starter – per gemeente – gemiddeld moet meenemen voor de aankoop van een woning. De kaart genereert hiervoor een overzicht op basis van inkomen, woonsituatie en het gewenste woonoppervlakte.

Op landelijk niveau toont de kaart aan dat een alleenstaande starter in Nederland gemiddeld ruim 19 duizend euro moet hebben aan eigen geld voor de aankoop van een huis van 55 tot 65 m2.

Voor Kaag en Braassem geldt dat je als starter met een inkomen van € 30.000 per jaar € 79.260 eigen geld mee moet nemen als je voor een woonoppervlak van 55 tot 65 vierkante meter gaat. Dit is een bescheiden woonoppervlak afgezet tegen het gemiddeld woonoppervlak van 88m2 voor een eenpersoonshuishouden volgens CBS. Voor een woonoppervlak van 75 tot 85 vierkante meter heb je gemiddeld al € 137.070 eigen geld nodig.

Bekijk hier het overzicht. 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.