Marjan Kinkel

Eerste augurken opgehaald tijdens strontrace

Deze week wordt de jaarlijkse strontrace gevaren. Een race waarbij oude zeilschepen stront van het Friese Workum naar Warmond brengen en vanuit Warmond bloembollen naar Friesland brengen. Sinds een aantal jaar is er een tussenstop in Oude Wetering. Daar staan Veense augurken op de deelnemers te wachten.

Maandagmiddag om 13.00u vertrokken een achttal zeilschepen vanuit Workum richting Warmond. Tijdens de race zijn er een aantal regels waaraan de deelnemers moeten voldoen. Zo moet de Ringvaart langs zowel de oost- als de Westkant gevaren worden. Of je dat op de heen of terugweg doet, mag je zelf weten en is vooral afhankelijk van hoe de wind staat. Dit jaar kozen de meeste schepen ervoor om eerst langs Haarlem te gaan. Dat betekend dat Oude Wetering door de meeste schepen op de terugweg aangedaan wordt.

Eenvoud verdwijnt richting Leimuiderbrug

Het was dus even wachten voor de mensen in de camper aan het eind van de Kerkstraat, maar dinsdagmiddag rond de klok van 16.00u werd het wachten beloond. Als eerst kwam de Eenvoud langs om de augurken op te halen. Veel tijd voor gezellig kletsen was er niet, de race gaat door en als je net even een brug tegen hebt, ben je je mooi opgebouwde voorsprong weer kwijt.

Sterke Jerke komt de bocht om

Een uurtje later kwam de Sterke Jerke door de brug. Ook deze mannen tekende de contracten, pakte snel de augurken en staken van wal. In de loop van vanavond, vannacht en waarschijnlijk ook nog morgen, komen de andere schepen langs. Alle weetjes over deze editie van de strontrace en links naar de trac & trace vindt u hier. 

Strontrace Sterke Jerke


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.