Pixabay

Eerste coronavaccin toegediend, wat kunnen we verwachten in onze regio?

Op woensdagochtend is het eerste coronavaccin toegediend in Veghel. “Als we dit zien, kunnen we niet wachten van start te gaan”, aldus GGD Hollands Midden. Op 15 januari wordt er gestart met vaccineren in onze regio, maar hoe zal dat eruit gaan zien? En in welke volgorde gebeurt dat?

Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri kreeg op woensdagochtend 6 januari als eerste Nederlander het coronavaccin toegediend bij de vaccinatielocatie van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hart voor Brabant in Veghel. Dit gebeurde onder toeziend oog van coronaminister Hugo de Jonge, André Rouvoet (GGD GHOR) en Jaap van Delden (programmadirecteur RIVM COVID-19-vaccinatie).

Eerder van start

Sinds maandag 4 januari ontvangen diverse zorgmedewerkers uitnodigingen voor het maken van een afspraak voor het toedienen van het coronavaccin. Sommige GGD locaties starten al eerder met vaccineren, maar in de regio Hollands Midden gebeurt dat vanaf 15 januari. Dit is een paar dagen eerder dan aanvankelijk gedacht.

Over het vaccineren zegt GGD Hollands Midden: “De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt jezelf, maar ook jouw familie, vrienden, collega’s en de kwetsbare mensen om je heen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.” De afgelopen twee dagen zijn via het GGD-callcenter met 59.608 personen afspraken gemaakt voor de eerste en tweede prik, zo meldt het RIVM.

In de regio Hollands Midden krijgen zo’n 11.000 zorgmedewerkers een uitnodiging. Zij kunnen terecht in het Event en Convention Center in Leiden. De vaccinatieronde voor zorgprofessionals duurt in totaal zes weken: twee perioden van elk drie weken. Dit omdat het Pfizer-vaccin twee maal toegediend moet worden. Na de eerste vaccinatie moet er een periode van 21 dagen tussen zitten voordat de tweede vaccinatie gegeven mag worden. “Deze cyclus zorgt ervoor dat het personeel van zorginstellingen gespreid over drie weken gevaccineerd wordt, zodat de zorg in de instellingen steeds kan doorgaan.”

Volgorde vaccineren

Op termijn kan iedereen die daarvoor openstaat gevaccineerd worden. Op deze routekaart kun je zien wanneer jij aan de beurt bent en je kan laten inenten met het coronavaccin. Er zal gestart worden met zorgmedewerkers en verpleeghuisbewoners. Als laatste zijn mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie aan de beurt. Naar verwachting zijn zij vanaf april/mei aan de beurt.

De daadwerkelijke planning van vaccinatie is echter afhankelijk van diverse factoren, waaronder goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. Ook de vaccinatiebereidheid van mensen speelt hierin een rol. “Het moment van de start van de vaccinatie van een (nieuwe) groep en het moment waarop een groep gevaccineerd is, staat daarom niet vast in de tijd. Op basis van ontwikkelingen en adviezen kan ook veranderen welke groep welk vaccin krijgt.”

Zodra je tot een groep behoort die aan de beurt is om zich te laten vaccineren, ontvang je hiervoor een uitnodiging. In deze uitnodiging zal ook informatie staan over waar je terecht kunt: een GGD-locatie, de huisarts of bijvoorbeeld een arts in een verpleeghuis.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.