Eeuwviering Kaagweek wordt prachtig spektakel

De ‘droge’ Kaagweek zit er op, maar voor de echte watersportliefhebber begint het feest pas binnenkort. Vanaf zondag 10 juli vindt de (‘natte’) Kaagweek plaats, die dit jaar voor de honderdste keer wordt georganiseerd.

Of misschien is ‘gevierd’ hier een betere term, want een week lang gaan watersporters helemaal los op De Kaag. In 2020 stond deze eeuwviering al op het programma, maar corona heeft de organisatie er twee keer toe gedwongen de jubileumeditie van deze typisch Hollandse zeilweek (de oudste van het land) door te schuiven.

Nieuw in de aanloop van de feestweek is dit jaar de ‘Kaag Cruise Culinair’ op zondag 10 juli: een zomerse vaartocht voor vijfhonderd deelnemers waarbij op vijf plekken heerlijke gerechten van toprestaurants worden geserveerd. Bij ‘thuiskomst’ op de Kaagsociëteit is er nog een bijzonder kaasplankje met boerenkaas van rondom de Kaag.

Op maandag 27 juni verrasten de deelnemende restaurateurs en kaasmakers elkaar door alvast de gerechten te serveren die ze tijdens de culinaire cruise zullen bereiden. In een ongedwongen sfeer genoot men van elkaars vakmanschap en werden de laatste puntjes op de i gezet voor een onvergetelijke culinaire happening. Frans Sluyters (Kaagweek Commissie) genoot van de hoogstaande gerechten en heerlijke boerenkaas. “Dit wordt een jaarlijkse traditie!” sprak hij enthousiast. “Het wordt een prachtig carrousel van gasten in bootjes.”

Na het culinaire begin zal de Kaagweek op dinsdagavond 12 juli officieel worden geopend door Carla Breuer, burgemeester van Teylingen bij de Kaagsociëteit. Daar zal ook de Kaagclub roei-estafette plaatsvinden voor de deur van Waterlust de Kaagsociëteit. “Erg leuk om vanaf de kant te volgen met een koud drankje in de hand”, vertelt Sluyters. “Dan kunnen bezoekers ook direct de speciale ‘nostalgische’ tent bezoeken hier op het terrein, waar in een tentoonstelling onder andere bijzondere zwart-wit foto’s te zien zullen zijn uit het begin van ons bestaan. De hele week is het trouwens één groot muzikaal feest hier op de wal. Iedere avond is er bij de Kaagsociëteit een ander muzikaal thema!”

Op woensdag 13 juli starten de zeilwedstrijden. “Ben je enthousiast zeiler? Dan kun je je nog inschrijven om mee te doen. Aan de Kaagwedstrijden moet je meegedaan hebben!”

Alle zeilers (en andere waterliefhebbers) zullen op vrijdagmiddag 15 juli meedoen met de KaagSwim, waarmee geld zal worden opgehaald voor de Maarten van der Weijden Foundation. “Alles wordt super geregeld door deze foundation. Alle deelnemers zwemmen voor hun veiligheid en voor het publiek met een eigen gekleurde boei. Zo kunnen toeschouwers de wedstrijd goed volgen.”

Het zeilspektakel sluit af op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli met de traditionele Holland-Friesland wedstrijden. Vijf Hollandse regenbogen en vijf Friese regenbogen zullen weer strijden om de winst. “En reken maar dat het er fel aan toe zal gaan”, lacht Frans, die vol vertrouwen uitkijkt naar een prachtig eeuwfeest.


Meer nieuws

Maatschappij 16 aug. 2022 19:59

VERWIJDEREN OMGEKEERDE VLAGGEN IN DE OPENBARE RUIMTE

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de omgekeerde vlaggen, die op verschillende plekken in de openbare ruimte in de gemeente Kaag en Braassem hangen, verwijderd gaan worden.

Advertorial Cultuur 15 aug. 2022 11:47

Familievoorstelling naar mega populaire bestseller in Castellum te zien!

Na het grote succes van ‘De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen’ die zowel de Zapp Theaterprijs als een Zilveren Krekel won, komt Meneer Monster terug met een nog geschifter stuk. De boomhut is inmiddels 52 verdiepingen hoog! Op zaterdag 24 september is de familievoorstelling te zien in Theater Castellum.

Overige 12 aug. 2022 18:49

24e beachvolleybal Leimuiden aanstaande

Zondag 28 augustus gaat het eindelijk weer gebeuren, beachvolleybal Leimuiden, voor de 24e keer. Na twee jaar geen beachvolleybal  ivm covid-maatregelen, staat iedereen te trappelen. In 2019 werden drie nieuwe bestuursleden geworven, Rick van der Zee, Guido Stokman en Michiel Molenaar, eindelijk mogen ze aan de bak.

Overige 11 aug. 2022 18:00

Ladder(s)zat presenteert Veense kermishit 2022

De Dinotones maakten in 2012 de eerste echte Veense kermishit. Twee jaar later pakte Snode Plannen het idee op, waarna Komen Lopen het het jaar erna deed. Nu pakt Ladder(s)zat het stokje op en presenteert vandaag, ruim een maand voor de Veense kermis, DE kermishit van 2022. Een hit die gaat, hoe kan het in deze tijd ook anders, over een virus, het kerruhmus virus!