Eeuwviering Kaagweek wordt prachtig spektakel

De ‘droge’ Kaagweek zit er op, maar voor de echte watersportliefhebber begint het feest pas binnenkort. Vanaf zondag 10 juli vindt de (‘natte’) Kaagweek plaats, die dit jaar voor de honderdste keer wordt georganiseerd.

Of misschien is ‘gevierd’ hier een betere term, want een week lang gaan watersporters helemaal los op De Kaag. In 2020 stond deze eeuwviering al op het programma, maar corona heeft de organisatie er twee keer toe gedwongen de jubileumeditie van deze typisch Hollandse zeilweek (de oudste van het land) door te schuiven.

Nieuw in de aanloop van de feestweek is dit jaar de ‘Kaag Cruise Culinair’ op zondag 10 juli: een zomerse vaartocht voor vijfhonderd deelnemers waarbij op vijf plekken heerlijke gerechten van toprestaurants worden geserveerd. Bij ‘thuiskomst’ op de Kaagsociëteit is er nog een bijzonder kaasplankje met boerenkaas van rondom de Kaag.

Op maandag 27 juni verrasten de deelnemende restaurateurs en kaasmakers elkaar door alvast de gerechten te serveren die ze tijdens de culinaire cruise zullen bereiden. In een ongedwongen sfeer genoot men van elkaars vakmanschap en werden de laatste puntjes op de i gezet voor een onvergetelijke culinaire happening. Frans Sluyters (Kaagweek Commissie) genoot van de hoogstaande gerechten en heerlijke boerenkaas. “Dit wordt een jaarlijkse traditie!” sprak hij enthousiast. “Het wordt een prachtig carrousel van gasten in bootjes.”

Na het culinaire begin zal de Kaagweek op dinsdagavond 12 juli officieel worden geopend door Carla Breuer, burgemeester van Teylingen bij de Kaagsociëteit. Daar zal ook de Kaagclub roei-estafette plaatsvinden voor de deur van Waterlust de Kaagsociëteit. “Erg leuk om vanaf de kant te volgen met een koud drankje in de hand”, vertelt Sluyters. “Dan kunnen bezoekers ook direct de speciale ‘nostalgische’ tent bezoeken hier op het terrein, waar in een tentoonstelling onder andere bijzondere zwart-wit foto’s te zien zullen zijn uit het begin van ons bestaan. De hele week is het trouwens één groot muzikaal feest hier op de wal. Iedere avond is er bij de Kaagsociëteit een ander muzikaal thema!”

Op woensdag 13 juli starten de zeilwedstrijden. “Ben je enthousiast zeiler? Dan kun je je nog inschrijven om mee te doen. Aan de Kaagwedstrijden moet je meegedaan hebben!”

Alle zeilers (en andere waterliefhebbers) zullen op vrijdagmiddag 15 juli meedoen met de KaagSwim, waarmee geld zal worden opgehaald voor de Maarten van der Weijden Foundation. “Alles wordt super geregeld door deze foundation. Alle deelnemers zwemmen voor hun veiligheid en voor het publiek met een eigen gekleurde boei. Zo kunnen toeschouwers de wedstrijd goed volgen.”

Het zeilspektakel sluit af op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli met de traditionele Holland-Friesland wedstrijden. Vijf Hollandse regenbogen en vijf Friese regenbogen zullen weer strijden om de winst. “En reken maar dat het er fel aan toe zal gaan”, lacht Frans, die vol vertrouwen uitkijkt naar een prachtig eeuwfeest.


Meer nieuws

Sport gisteren 12:47

EMM'21 komt goed weg in Voorschoten

Afgelopen zaterdag de wedstrijd in- en tegen Voorschoten, een ploeg met uitschieters naar boven en naar onderen met veel doelpunten.

Overige 26 nov. 2022 11:44

Fietsers gewond bij ongeval Floraweg

Bij een aanrijding tussen twee fietsers zijn zaterdagochtend twee fietsers gewond geraakt. Het ongeval gebeurde op de Floraweg in Roelofarendsveen.

Overige 25 nov. 2022 21:45

Traumahelikopter landt voor gevallen fietser

Vrijdagavond werden de hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, opgeroepen voor een eenzijdig ongeval op de Stationsstraat in Roelofarendsveen. Ter plaatse bleek een fietser te zijn gevallen.

Verkeer en vervoer 25 nov. 2022 13:59

ValOpShop komt naar het Sportpad in Roelofarendsveen

Fietsen in het donker zonder licht? De kans op een ongeluk schiet omhoog. Veel fietsers staan er niet bij stil en wagen zich op goed geluk in het verkeer. Op woensdag 30 november 2022 komt wethouder Dolf Kistemaker kijken of hij voldoende opvalt in het donker. Dan staat de ValOpShop op het Sportpad in Roelofarendsveen.

Overige 23 nov. 2022 12:38

Hans Klok opent Veense barbershop

Sinds begin oktober is First Trim Barbershop gevestigd aan het Noordeinde in Roelofarendsveen. Afgelopen zaterdag was de officiële opening. Die werd verricht door niemand minder dan de wereldberoemde illusionist Hans Klok.