Dennis

Erehagen bij uitvaarten toegestaan

In de regio was enige tijd commotie rondom erehagen bij uitvaarten. In de ene gemeente was het wel toegestaan, terwijl erehagen in de andere gemeente verboden waren. Veiligheidsregio Hollands Midden geeft hier nu duidelijkheid over: erehagen bij uitvaarten zijn vanaf nu vrijgesteld van het verbod op samenkomsten. 

Volgens de noodverordening was het verboden om samenkomsten te laten plaatsvinden of organiseren dan wel daaraan deel te nemen. Hierdoor is het niet toegestaan om met veel mensen aanwezig te zijn bij een uitvaart, en dat terwijl familie, vrienden en kennissen van de overledene(n) wel afscheid willen nemen van de overledene(n).

Daarom heeft Veiligheidsregio Hollands Midden nu besloten om een uitzondering te maken. Vanaf vandaag, vrijdag 1 mei, is het in de regio Hollands Midden toegestaan om erehagen te houden bij uitvaarten. “Met deze vrijstelling willen wij mensen de mogelijkheid bieden juist in deze moeilijke tijden - maar wel rekening houdend met de maatregelen - hun respect te tonen”, zo licht Veiligheidsregio Hollands Midden toe.

Regels

Om de veiligheid en gezondheid van mensen te kunnen waarborgen, moeten er wel bepaalde regels worden nageleefd.

• De erehaag is toegestaan mits deze uit maximaal 100 personen bestaat.
• De onderlinge afstand van deelnemers moet te allen tijde 1,5 meter zijn. 
• Deelnemers mogen zich maximaal een half uur voor aanvang langs de route bevinden.
• Deelnemers worden verzocht de locatie na het passeren van de rouwstoet zo snel mogelijk te verlaten. 
• Bij het passeren van de erehaag dienen de rouwstoet en de personen in de erehaag zich strikt aan de verkeersveiligheidsnormen en -eisen te houden.
• Aanwijzingen van de politie en/of van de door de voorzitter van de veiligheidsregio bij aanwijzingsbesluit aangewezen toezichthouders dienen strikt en onmiddellijk opgevolgd te worden.

Mochten deze regels niet worden nageleefd, dan is er sprake van een overtreding van de noodverordening en zal de gevormde erehaag niet langer worden toegestaan.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.