Erfgoedverordening van Kaag en Braassem wordt definitief aangepast

De Erfgoedverordening van Kaag en Braassem wordt aangepast, waardoor de huidige gemeentelijke monumenten en beschermde dorpsgezichten worden gekenmerkt als Karakteristiek. Hiermee wordt er uitvoering gegeven aan het nieuwe beleid zoals besloten is door de raad op 27 januari 2020.

De Erfgoedverordening zal binnen enkele maanden al zijn aangepast. Maandag 23 november stemden elf voor en negen tegen de verandering. D66, Pro Kaag en de VVD stemden voor en het CDA en SVKB stemden tegen. Hierdoor werd het nieuwe systeem met gemeentelijke monumenten en beschermde dorpsgezichten goedgekeurd.

Met de wijziging worden de gemeentelijke monumenten en beschermde dorpsgezichten gekenmerkt als karakteristieke panden/objecten en karakteristieke gebieden. Dit betekent dat de lijst met gemeentelijke monumenten verdwijnt en er een losser systeem voor in de plaats komt. Hiermee zullen belemmeringen en extra kosten voor pandeigenaren verleden tijd zijn. ‘’Daarbij kunnen die pandeigenaren vergunningsvrij dingen doen die andere eigenaren ook mogen. Dat geeft rechtszekerheid’’, liet Jan van der Geest van de VVD weten tijdens de gemeenteraad.

De CDA-fractie liet al eerder weten dat zij het niet eens waren het de aanpassing aan de Erfgoedverordening. Ronald Wesselink, van het CDA, was dan ook de reden dat er tijdens deze raadvergadering een motie of amendement kwam. Tijdens de vorige gemeenteraad vroeg hij zich af of de gemeente niet meer invloed moet houden op de monumenten en beschermende dorpsgezichten. Nu komt hij met het punt dat er bij onderhoud, gebruik en beheer je geen vergunning aangevraagd hoeft te worden. ‘’En dan kunnen heel wat karakteristieke elementen verdwijnen.’’ Wel is er nog altijd een vergunning nodig om de monumenten en dorpsgezichten te slopen of gedeeltelijk te slopen. ‘’Daardoor hoeft niemand te vrezen dat er iets onomkeerbaars gebeurt’’, stelde Conny Punt van de D66.


Meer nieuws

Overige gisteren 17:21

Woubrugge ziet naar elkaar om

Maudy Heemskerk, inwoonster uit Woubrugge, begon zich in december ongerust maken over eenzame mensen in haar dorp. Met die reden startte zij ‘Woubrugge ziet naar elkaar om.’

Advertorial Overige gisteren 15:33

Slecht weer bestaat niet, slechte regenkleding wel...

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland! Een regenpak is dan ook zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, als je regelmatig buiten te vinden bent is een regenpak een onmisbaar item! Maar hóe waterdicht is jouw regenpak nou eigenlijk? En op welke manier kun je je regenkleding het beste onderhouden? Plutosport deelt alle ins en outs.

Coronacrisis in Kaag en Braassem gisteren 09:02

Grote stijging gevaccineerden rijksvaccinatieprogramma in Kaag en Braassem

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.