Geen evenementen tot 1 september, basisscholen en kinderopvang langzaamaan weer open

Een zomer vol festivals kunnen we dit jaar vergeten. Het kabinet heeft op dinsdag 21 april bekendgemaakt dat er tot 1 september geen evenementen plaats zullen vinden. Ook werd medegedeeld dat basisscholen en kinderopvangen na de meivakantie langzaamaan weer open kunnen.

Tijdens de persconferentie heeft de premier aangekondigd hoe we na 28 april verdergaan. Hierbij benadrukte Rutte dat de maatregelen stapsgewijs versoepeld moeten worden om ervoor te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt. “Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf”, aldus Rutte.

Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Welke maatregelen veranderen wel?

  • Basisscholen en kinderopvang: Na de meivakantie zullen de kinderopvang, basisscholen, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs weer opengaan. Wel zal dit in aangepaste vorm plaatsvinden. Er zal gestart worden met de voorbereidingen voor halve bezettingen per dag, totdat er meer gegevens beschikbaar komen uit Scandinavische landen. Dit geldt niet voor de kinderopvang en het speciaal basisonderwijs.
  • Middelbare scholen: Middelbare scholen gaan voorlopig nog niet open. Dit zal pas gebeuren enige tijd nadat de basisscholen en kinderopvang gestart zijn met het aanbieden van fysiek onderwijs. Ook zal dit alleen plaatsvinden als het verantwoord is. Er moet in ieder geval al wel worden nagedacht over het inrichten van het fysiek onderwijs met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Het kabinet gaat ervan uit dat dit vanaf 1 juni kan.
  • Sporten: Voor de jeugd t/m 18 jaar is het weer toegestaan om gebruik te maken van georganiseerde buitensport. Voor kinderen tot 12 jaar is teamsport in de buitenlucht, wat trainingen betreft, mogelijk. Zij hoeven zich niet verplicht te houden aan de 1,5 meter afstand. Jeugd tussen de 12 en 18 jaar mogen ook trainen, maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar. Er worden geen officiële wedstrijden gespeeld. Andere sporters mogen nog niet georganiseerd sporten. Dit omdat het risico op snelle en brede verspreiding nog te groot is.

Welke maatregelen veranderen niet?

  • Contactberoepen: Contactberoepen mogen voorlopig nog niet uitgeoefend worden. Een uitzondering geldt voor beroepen waar normaliter gebruik wordt gemaakt van beschermingsmiddelen, zoals bij tandartsen en mondhygiënisten. Zij hadden eerder zelf besloten om de deuren te sluiten, maar zullen nu weer opengaan. Contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons moeten voorlopig nog dicht blijven.
  • Bezoeken van ouderen: Voorlopig is het ook nog niet toegestaan om bewoners van verpleegtehuizen op te zoeken. De kans om deze vaak kwetsbare bewoners te besmetten is nog te groot. Wel worden er binnenkort kleinschalige pilots opgezet op basis waarvan landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekregeling gebaseerd kan worden. Het bezoeken van kwetsbaren die niet in verpleegtehuizen wonen wordt ook nog altijd afgeraden.
  • Horeca: horecagelegenheden moeten hun deuren voorlopig gesloten houden, met uitzondering van de mogelijkheid om eten af te halen en te laten bezorgen.

Alle maatregelen die niet veranderen, gelden tot 20 mei. In de week voor 20 mei volgt een nieuw beslismoment.

Geen evenementen

Evenementen zijn tot 1 september afgelast. Dit is besloten omdat bij samenkomsten van grote groepen, fysiek contact onvermijdelijk is. Daarbij is het zo dat niet alleen bij hoesten en niezen, maar ook bij praten en zingen, aerosolen vrijkomen. Dit zijn druppels die na de lancering op de grond vallen of landen op oppervlakten. Wie deze druppels inademt of iets aanraakt en daarna bijvoorbeeld met die hand iets eet, kan geïnfecteerd raken. Het is dus niet veilig om evenementen door te laten gaan.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.