Geen richtnota 2022 door grote onduidelijkheid uitkering Gemeentefonds

De gemeente Kaag en Braassem biedt de raad dit jaar geen richtnota aan door te grote onduidelijkheid over de hoogte van de algemene uitkering vanuit het gemeentefonds.

Normaliter ontvangt de raad in het voorjaar de richtnota. De richtnota is een ander woord voor een kadernota of voorjaarsnota. In deze nota worden de uitgangspunten voor de begroting vastgelegd. Kortom: waar gaan we ons geld aan uitgeven en hoeveel? Ook wordt hierin bepaald hoe hoog onze gemeentelijke belastingen en heffingen maximaal mogen stijgen. Daarbij wordt uitgegaan van de landelijke indexatie.

Onduidelijkheid hoogte uitkering gemeentefonds

Momenteel is landelijk grote onduidelijkheid over de hoogte van de algemene uitkering aan gemeenten. Dit komt doordat er over een aantal ontwikkelingen nog geen besluit is genomen. Deze taak is neergelegd bij het nieuw te vormen kabinet. Het gaat dan om de noodzakelijke compensatie voor de tekorten in de jeugdzorg, het wel of niet afschaffen van de opschalingskorting en de effecten van de herverdeling van het gemeentefonds per 1 januari 2023. Deze ontwikkelingen kunnen grote invloed hebben op de hoogte van de algemene uitkering aan onze gemeente, en daarmee op het meerjarenbeeld van onze begroting. Daarmee hebben deze ontwikkelingen ook grote invloed op de wijze waarop wij onze begroting sluitend moeten krijgen.

Geen richtnota

We bieden de raad dit jaar daarom geen richtnota aan. Dit om te voorkomen we nu ongewenste besluiten moet nemen, die later weer kunnen worden teruggedraaid. Pas in het voorjaar 2022 zal duidelijkheid zijn over de uitkering vanuit het gemeentefonds. Daar waar nodig worden dekkingsvoorstellen gemaakt om de begroting voor 2022 sluitend te maken.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.