Geen ruimte voor versoepelingen, ook niet met de kerstdagen

Had je plannen om met meer dan 3 personen kerst te vieren? Die kunnen dan wel de prullenbak in. Het kabinet heeft tijdens de persconferentie namelijk aangekondigd dat er geen versoepelingen mogelijk zijn. De toegestane groepsgrootte blijft dus 3 personen.

De kerstdagen zijn voor veel mensen dit jaar extra belangrijk gezien de afgelopen periode. Wat kunnen we met de kerst? "Het antwoord is helaas niet meer dan de afgelopen maanden. Dus niet meer dan drie gasten, en de lockdown blijft van kracht", aldus Rutte aan het begin van de persconferentie. Vanwege het oplopende aantal besmettingen is een versoepeling volgens het kabinet niet verstandig. "We hadden bij de vorige persconferentie de hoop dat er wat meer zou kunnen."

Op dit moment staan we op een tweesprong, zegt Rutte. "Of we zorgen er samen voor dat de cijfers weer de goede kant opgaan, of de cijfers blijven stijgen. Dan sluit ik niet uit dat we voor kerst nog strengere maatregelen moeten nemen. Dat wil natuurlijk niemand." Als het wel goed blijft gaan en de besmettingen en ziekenhuisopnamen dalen, kan er in januari wel versoepeld worden. 

Los van hoe de cijfers zich ontwikkelen, zullen er lokaal proeven worden gestart om te kijken wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is. Denk bijvoorbeeld aan een proef met theatervoorstellingen met meer publiek of met supporters in voetbalstadions. Het verloop hiervan zal nauwkeurig gecontroleerd worden.

Oproep voor de kerstdagen

Het dringende advies is dus om de kerst niet met meer dan 3 gasten te vieren. Rutte: "Laten we de kerstperiode zo goed mogelijk benutten om ons aan de maatregelen te houden. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Houd afstand. Draag een mondkapje. Doe de kerstinkopen alleen. Was je handen stuk. Misschien krijgen we dan half januari wat meer ruimte. Dat kan nog steeds, maar dat moeten we met elkaar verdienen."

Horecagelegenheden mogen voorlopig nog niet open en zullen dus alternatieve vormen moeten blijven bedenken om rond te komen. Rutte deed daarom tijdens de persconferentie een oproep om de horeca te steunen. "Het is sowieso een goed idee uw kerstdiner te halen of laten brengen door uw restaurant."


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.