Geen ruimte voor versoepelingen, ook niet met de kerstdagen

Had je plannen om met meer dan 3 personen kerst te vieren? Die kunnen dan wel de prullenbak in. Het kabinet heeft tijdens de persconferentie namelijk aangekondigd dat er geen versoepelingen mogelijk zijn. De toegestane groepsgrootte blijft dus 3 personen.

De kerstdagen zijn voor veel mensen dit jaar extra belangrijk gezien de afgelopen periode. Wat kunnen we met de kerst? "Het antwoord is helaas niet meer dan de afgelopen maanden. Dus niet meer dan drie gasten, en de lockdown blijft van kracht", aldus Rutte aan het begin van de persconferentie. Vanwege het oplopende aantal besmettingen is een versoepeling volgens het kabinet niet verstandig. "We hadden bij de vorige persconferentie de hoop dat er wat meer zou kunnen."

Op dit moment staan we op een tweesprong, zegt Rutte. "Of we zorgen er samen voor dat de cijfers weer de goede kant opgaan, of de cijfers blijven stijgen. Dan sluit ik niet uit dat we voor kerst nog strengere maatregelen moeten nemen. Dat wil natuurlijk niemand." Als het wel goed blijft gaan en de besmettingen en ziekenhuisopnamen dalen, kan er in januari wel versoepeld worden. 

Los van hoe de cijfers zich ontwikkelen, zullen er lokaal proeven worden gestart om te kijken wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is. Denk bijvoorbeeld aan een proef met theatervoorstellingen met meer publiek of met supporters in voetbalstadions. Het verloop hiervan zal nauwkeurig gecontroleerd worden.

Oproep voor de kerstdagen

Het dringende advies is dus om de kerst niet met meer dan 3 gasten te vieren. Rutte: "Laten we de kerstperiode zo goed mogelijk benutten om ons aan de maatregelen te houden. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Houd afstand. Draag een mondkapje. Doe de kerstinkopen alleen. Was je handen stuk. Misschien krijgen we dan half januari wat meer ruimte. Dat kan nog steeds, maar dat moeten we met elkaar verdienen."

Horecagelegenheden mogen voorlopig nog niet open en zullen dus alternatieve vormen moeten blijven bedenken om rond te komen. Rutte deed daarom tijdens de persconferentie een oproep om de horeca te steunen. "Het is sowieso een goed idee uw kerstdiner te halen of laten brengen door uw restaurant."


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.