Pixabay

Gemeente besluit: ‘’Geen baggerdepot in Hoogmade’’

Wat begon op 29 juli 2020 met informatieve/technische vragen wat er nu eigenlijk allemaal gebeurde bij het ‘tijdelijke’ baggerdepot bij Ofwegen te Hoogmade heeft geleid tot het stoppen van het bewuste baggerdepot. 

De verdere behandeling van de vergunningaanvraag, welke drie weken na de informatieve vragen van Thijs Mooren van het CDA, plotsklaps werd ingediend is gestopt; een vergunning wordt niet verleend. Naast het stoppen van de aanvraag lopen er inmiddels ook twee handhavingszaken tegen de eigenaar van het land en de exploitant van het baggerdepot, Baggerbedrijf Midden Nederland.

Doorn in het oog

Het was Thijs Mooren al bijna een jaar een doorn in het oog; het baggerdepot te Hoogmade groeide met de week, vrachtwagens vanuit het hele land kwamen bagger lossen en het leek erop alsof niemand daar enige controle uitvoerde.

Het is algemeen bekend dat het Hoogheemraadschap van Rijnland regelmatig tijdelijke baggerdepots in onze regio aanlegt om de bagger uit de sloten in het gebied tijdelijk op te slaan. Dit is ook toegestaan onder de BP’s van de agrarische gebieden in gemeente Kaag en Braassem. Het baggerdepot in Hoogmade bleef echter na 2,5 jaar nog steeds bestaan; sterker nog het depot bereidde steeds meer uit; de vrachtwagens bleven af en aan rijden, dag in dag uit.

Informatieve vragen

Mooren vond dit vreemd en stelde daarom op 29 juli 2020 enkele informatieve vragen; Hoe kan het dat het depot na ruim 2,5 jaar nog actief is? Wie voert controle uit op welke bagger er wordt aangevoerd? Wanneer stopt dit depot? Etc.

Binnen drie weken na deze vragen werd er een vergunning aangevraagd voor een baggerdepot van 10 jaar voor ‘het verwerken van verontreinigde bagger’ met afwatering op de naastgelegen sloten. De gemeente kon niet anders dan de lopende activiteiten te gedogen; daar er nu een aanvraag was ingediend.

Ook Samen voor Kaag & Braassem (SvKB) wilde meer van dit dossier weten en sloot zich bij het CDA aan. De gemeente wilde, in eerste instantie, de vergunning binnenplans verlenen. Dit betekende dat de aanvraag niet langs de gemeenteraad zou komen; zeer onwenselijk voor de CDA en SvKB fractie. De kernvraag die speelde was; ‘Willen wij een dergelijk baggerdepot in onze open polder en beschermd weidegebied?’

Elke twee maanden informeerde Mooren naar de stand van zaken en langzaam kwam de ware aard van de activiteiten en werkzaamheden van Baggerbedrijf Midden Nederland naar boven. Tot opluchting van Mooren, het CDA en SvKB wordt nu de vergunning volledig geweigerd en zal het baggerdepot worden ontmanteld.


Meer nieuws

Overige gisteren 21:34

Js Meddle wint PRO Goed voor elkaar bokaal 2021

Js Meddle is de winnaar van de PRO Goed voor elkaar bokaal 2021. De jongerensociëteit uit Oud-Ade wist 30% van de stemmen van Kaag en Braassemers in de wacht te slepen als organisatie die zich inzet voor een mooiere, leukere of duurzamere gemeente en wint daarmee de bokaal en 500 euro. Van harte gefeliciteerd!