Google Street View

Gemeente Kaag en Braassem presenteert jaarrekening 2020

Gemeente Kaag en Braassem presenteert haar jaarrekening 2020. Deze is maandag 28 juni als hamerstuk in de raadsvergadering vastgesteld. Wat waren hoogtepunten in dit jaar? Wat betaalde u als inwoner? Welke inkomsten en uitgaven had de gemeente? Wat bleef daarvan over en wat gaat de gemeente met dat geld doen? Wij vertellen u graag meer.

Als inwoner heeft u het recht om te weten hoe uw gemeente met geld omgaat. In de jaarrekening laat de gemeente gedetailleerd zien waar het geld vandaan komt en waar geld aan is uitgegeven. Zo’n jaarrekening is uitgebreid en vergt tijd om door te nemen. Om de hoofdlijnen voor inwoners duidelijk te maken zijn deze opgenomen in een infographic. Wilt u de gehele jaarrekening van de gemeente Kaag en Braassem bekijken en meer weten over de cijfers en alle doelen die we hebben gehaald? Lees dan verder op onze website www.kaagenbraassem.nl

2020 was een bijzonder jaar

2020 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar. Een wereldwijde crisis in de vorm van een pandemie heeft onze wereld op zijn kop gezet en nog steeds hebben we daar last van. De opgelegde beperkingen hebben op onderdelen zeker negatieve gevolgen gehad en dit heeft de voortgang van onze werkzaamheden beïnvloed en/of verstoord. Maar waar het aan de ene kant tot vertragingen leidde, werden andere zaken weer juist versneld opgepakt. Daarnaast kunnen we vooral trots zijn op de flexibiliteit, veerkracht en creativiteit van onze samenleving en onze organisatie. 

Het is gelukt om de dienstverlening naar de inwoners adequaat te blijven uitvoeren. Vele collegevergaderingen en bijna alle raadsvergaderingen hebben in 2020 op digitale wijze plaatsgevonden. We hebben nieuwe wegen gevonden om bereikbaar te zijn, met elkaar in gesprek te blijven, elkaar te ontmoeten en alternatieven bedacht voor de bijeenkomsten met inwoners. Het ene ging beter dan het andere, dat is ook logisch. Het was en is een zoektocht naar ‘wat is het meest handig en passend’. Met tevredenheid kunnen we vaststellen dat, ondanks alle beperkingen, de meeste doelstellingen zijn behaald.

Hoogtepunten in 2020

In 2020 hebben we met elkaar mooie stappen gezet. Graag lichten we er vier hoogtepunten uit:

  • Het Integraal Kind Centrum (IKC) in Leimuiden is eind 2020 opgeleverd en de bouw van het IKC in Rijnsaterwoude is gestart. Daarnaast zijn er belangrijke stappen gezet in de planvorming voor IKC in Woubrugge.
  • Er is veel werk verzet ter voorbereiding op het Masterplan Sportpad. Met de verschillende partijen vonden gesprekken plaats om tot een gezamenlijk plan te komen.
  • Verschillende reconstructies vonden plaats, zoals de start van vervanging van de Langebrug in Oud Ade, het herinrichten van de Herenweg in Rijnsaterwoude en het opknappen van de Fenemalaan in Hoogmade.
  • Ondanks corona ging dienst- en hulpverlening zoveel mogelijk door, naast mooie initiatieven van inwoners en partners.  Zo is het aantal kinderen dat, ondanks alle beperkingen, gebruik heeft gemaakt van het Jeugdfonds Sport en Cultuur gelijk gebleven.

Resultaat in 2020

We hebben het jaar afgesloten met een positief resultaat van € 6,5 miljoen. Hiervan heeft € 3,1 miljoen te maken met projecten, waarvoor in 2020 budget beschikbaar is gesteld, maar die mede door vertragingen als gevolg van Coronamaatregelen verder uitgevoerd worden in 2021. Het overige resultaat van € 3,4 miljoen was voor een deel voorzien en verder veroorzaakt door een aantal grote (incidentele) meevallers. De raad heeft ermee ingestemd dit restant van € 3,4 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve.

Onzekere toekomst

Kaag en Braassem 2020 sluit af met een mooi resultaat. Hoe het begrotingsbeeld in 2022 en verder er uit komt te zien is nog erg onzeker. Door vertraging in de besluitvorming over de omvang en verdeling van het Gemeentefonds door de regering is de toekomst nog onduidelijk. Gemeenten wachten met smart op een nieuw kabinet en duidelijkheid over hun financiële toekomst.

Wat betaalden inwoners?

Een huishouden in de gemeente Kaag en Braassem betaalde in 2020 gemiddeld € 351 aan OZB, € 262 aan afvalstoffenheffing en € 277 aan rioolheffing.

Inkomsten en uitgaven

Voor het overzicht van inkomsten en uitgaven verwijzen we graag naar de bijgevoegde infographic. Daarin is op hoofdlijnen aangegeven waar het geld vandaan kwam en waar geld aan is uitgegeven.

Onderaan de streep is geld overgebleven, totaal € 6.550.000. Van dit bedrag gaat de gemeente afgerond € 2.354.000 inzetten voor de realisatie van de ambities die genoemd worden in ‘Focus met ambitie’. Voor de realisatie van vertraagde en uitgestelde projecten en opgaven wordt € 791.000 ingezet. Tot slot gaat  € 3.405.000 in de spaarpot om zo een buffer te hebben.

Wethouder Petra van der Wereld: “In 2020 hebben we als college en raad verder uitvoering gegeven aan het traject Focus met Ambitie. Hoewel een aantal projecten door Corona wel zijn vertraagd, is er ook vooruitgang geboekt in het voorbereiden en realiseren van IKC’s en het Masterplan Sportpad. Ook bij dit traject hebben we weer zorgvuldig nagedacht over hoe we het beschikbare geld zo verstandig mogelijk konden besteden. Ik kijk trots terug op het jaar 2020. Een jaar waarin we, ondanks corona, mooie stappen hebben gezet.”


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.