Pixaby

Gemeente Kaag en Braassem richting klimaatneutraliteit

Voor de vijf grootste glastuinbouwconcentratiegebieden in de Greenport Aalsmeer is een gebiedsinventarisatie energie opgesteld. Ook zijn per gebied de recepten voor verduurzaming uitgewerkt. Ook gemeente Kaag en Braassem komt in de plannen voor. Lees er hier meer over. 

Gebiedsinventarisatie

In 2020 heeft Greenport Aalsmeer met ondersteuning van de zes Greenport-gemeenten een gebiedsinventarisatie energie opgesteld voor de glastuinbouwgebieden in Greenport Aalsmeer. Hiermee voldoen de zes gemeenten aan de uit het Klimaatakkoord en Tuinbouwakkoord voortvloeiende verplichting om voor ieder glastuinbouwgebied een visie op te stellen over de route naar klimaatneutraliteit.

Greenport Aalsmeer heeft hiervoor de 29 tuinbouwgebieden geclusterd naar vijf concentratieregio’s, die samen 95% van het teeltareaal in Greenport Aalsmeer omvatten, te weten: 1. Kaag en Braassem: Baan en Sotaweg, Nieuwe Wetering, Floraweg-Geestweg (gemeente Kaag en Braassem) 2. PrimA4a (gemeente Haarlemmermeer) 3. Noorder Legmeerpolder (gemeente Amstelveen) 4. Kernglastuinbouwgebied Uithoorn-De Kwakel (Gemeenten Aalsmeer & Uithoorn) 5. Nieuw Amstel (gemeente Nieuwkoop). 

Factsheet Kaag en Braassem 

In de factsheet staat een indicatie van de energiebehoefte van gemeente Kaag en Braassem beschreven. In totaal ligt de energiebehoefte in de gemeente op zo’n 163 gigawattuur (GWH). Met de plannen voor het glastuinbouwgebied wordt een grote stap gezet richting klimaatneutraliteit. De verduurzaming van de glastuinbouw vraagt een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau. Per gebied kan het recept voor verduurzaming er anders uit zien. Voor gemeente Kaag en Braassem wordt er voornamelijk gefocust op energie uit zonnepanelen, het verzwaren van het elektriciteitsnet en Warmtetechnieken zoals: warmtepompen, elektrische heaters en elektrische boilers.

Recepten

De verduurzaming van de glastuinbouw vraagt een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau. Per gebied kan het recept voor verduurzaming er anders uit zien. Op de factsheet is per gebied met symbolen aangegeven welke maatregelen het beste bij het gebied passen. Op bedrijfsniveau kunnen dat warmtetechnieken zijn zoals WKO, warmtepompen, zonthermie, aquathermie, elektrische heaters en elektrische boilers. Elektriciteitsproductie kan plaatsvinden uit zon-pv.
Op gebiedsniveau komen de volgende recepten voor verduurzaming voor: elektriciteit- en/of warmteproductie uit zon-energie, windenergie, warmtenet, biomassa, geothermie, CO2-net en het verzwaren van het elektriciteitsnet.  


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.