Pixaby

Gemeente Kaag en Braassem richting klimaatneutraliteit

Voor de vijf grootste glastuinbouwconcentratiegebieden in de Greenport Aalsmeer is een gebiedsinventarisatie energie opgesteld. Ook zijn per gebied de recepten voor verduurzaming uitgewerkt. Ook gemeente Kaag en Braassem komt in de plannen voor. Lees er hier meer over. 

Gebiedsinventarisatie

In 2020 heeft Greenport Aalsmeer met ondersteuning van de zes Greenport-gemeenten een gebiedsinventarisatie energie opgesteld voor de glastuinbouwgebieden in Greenport Aalsmeer. Hiermee voldoen de zes gemeenten aan de uit het Klimaatakkoord en Tuinbouwakkoord voortvloeiende verplichting om voor ieder glastuinbouwgebied een visie op te stellen over de route naar klimaatneutraliteit.

Greenport Aalsmeer heeft hiervoor de 29 tuinbouwgebieden geclusterd naar vijf concentratieregio’s, die samen 95% van het teeltareaal in Greenport Aalsmeer omvatten, te weten: 1. Kaag en Braassem: Baan en Sotaweg, Nieuwe Wetering, Floraweg-Geestweg (gemeente Kaag en Braassem) 2. PrimA4a (gemeente Haarlemmermeer) 3. Noorder Legmeerpolder (gemeente Amstelveen) 4. Kernglastuinbouwgebied Uithoorn-De Kwakel (Gemeenten Aalsmeer & Uithoorn) 5. Nieuw Amstel (gemeente Nieuwkoop). 

Factsheet Kaag en Braassem 

In de factsheet staat een indicatie van de energiebehoefte van gemeente Kaag en Braassem beschreven. In totaal ligt de energiebehoefte in de gemeente op zo’n 163 gigawattuur (GWH). Met de plannen voor het glastuinbouwgebied wordt een grote stap gezet richting klimaatneutraliteit. De verduurzaming van de glastuinbouw vraagt een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau. Per gebied kan het recept voor verduurzaming er anders uit zien. Voor gemeente Kaag en Braassem wordt er voornamelijk gefocust op energie uit zonnepanelen, het verzwaren van het elektriciteitsnet en Warmtetechnieken zoals: warmtepompen, elektrische heaters en elektrische boilers.

Recepten

De verduurzaming van de glastuinbouw vraagt een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau. Per gebied kan het recept voor verduurzaming er anders uit zien. Op de factsheet is per gebied met symbolen aangegeven welke maatregelen het beste bij het gebied passen. Op bedrijfsniveau kunnen dat warmtetechnieken zijn zoals WKO, warmtepompen, zonthermie, aquathermie, elektrische heaters en elektrische boilers. Elektriciteitsproductie kan plaatsvinden uit zon-pv.
Op gebiedsniveau komen de volgende recepten voor verduurzaming voor: elektriciteit- en/of warmteproductie uit zon-energie, windenergie, warmtenet, biomassa, geothermie, CO2-net en het verzwaren van het elektriciteitsnet.  


Meer nieuws

Politie gisteren 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.

Sport gisteren 11:48

Finaledag Kaag en Braassemcup bij ROAC

Ook dit jaar zal er door voetballend Kaag en Braassem weer gestreden worden om de Kaag en Braassem Cup. De opzet is dit jaar wel anders dan we gewend waren. 

Sport gisteren 07:19

Heemskerk door naar finale

Voor het eerst staat Femke Heemskerk in een individuele olympische finale. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen plaatste zich afgelopen nacht met 52,93 seconden als zesde voor de strijd om de medailles op de 100 meter vrije slag. Het was haar op één na beste tijd ooit op die afstand. 

Natuur en recreatie 28 jul. 2021 14:03

Hulp gezocht voor nieuw zwemstrand in Roelofarendsveen/Oude Wetering

Begin dit jaar is er een petitie, georganiseerd door een inwoner uit Roelofarendsveen, gehouden waarin werd opgeroepen om een zwemplek te ontwikkelen. Deze petitie is door 707 inwoners ondertekend. Hieruit heeft het college de conclusie getrokken dat er behoefte is om een nieuwe zwemplek te realiseren die ook geschikt is voor onze jongste inwoners.