Pixaby

Gemeente Kaag en Braassem richting klimaatneutraliteit

Voor de vijf grootste glastuinbouwconcentratiegebieden in de Greenport Aalsmeer is een gebiedsinventarisatie energie opgesteld. Ook zijn per gebied de recepten voor verduurzaming uitgewerkt. Ook gemeente Kaag en Braassem komt in de plannen voor. Lees er hier meer over. 

Gebiedsinventarisatie

In 2020 heeft Greenport Aalsmeer met ondersteuning van de zes Greenport-gemeenten een gebiedsinventarisatie energie opgesteld voor de glastuinbouwgebieden in Greenport Aalsmeer. Hiermee voldoen de zes gemeenten aan de uit het Klimaatakkoord en Tuinbouwakkoord voortvloeiende verplichting om voor ieder glastuinbouwgebied een visie op te stellen over de route naar klimaatneutraliteit.

Greenport Aalsmeer heeft hiervoor de 29 tuinbouwgebieden geclusterd naar vijf concentratieregio’s, die samen 95% van het teeltareaal in Greenport Aalsmeer omvatten, te weten: 1. Kaag en Braassem: Baan en Sotaweg, Nieuwe Wetering, Floraweg-Geestweg (gemeente Kaag en Braassem) 2. PrimA4a (gemeente Haarlemmermeer) 3. Noorder Legmeerpolder (gemeente Amstelveen) 4. Kernglastuinbouwgebied Uithoorn-De Kwakel (Gemeenten Aalsmeer & Uithoorn) 5. Nieuw Amstel (gemeente Nieuwkoop). 

Factsheet Kaag en Braassem 

In de factsheet staat een indicatie van de energiebehoefte van gemeente Kaag en Braassem beschreven. In totaal ligt de energiebehoefte in de gemeente op zo’n 163 gigawattuur (GWH). Met de plannen voor het glastuinbouwgebied wordt een grote stap gezet richting klimaatneutraliteit. De verduurzaming van de glastuinbouw vraagt een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau. Per gebied kan het recept voor verduurzaming er anders uit zien. Voor gemeente Kaag en Braassem wordt er voornamelijk gefocust op energie uit zonnepanelen, het verzwaren van het elektriciteitsnet en Warmtetechnieken zoals: warmtepompen, elektrische heaters en elektrische boilers.

Recepten

De verduurzaming van de glastuinbouw vraagt een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau. Per gebied kan het recept voor verduurzaming er anders uit zien. Op de factsheet is per gebied met symbolen aangegeven welke maatregelen het beste bij het gebied passen. Op bedrijfsniveau kunnen dat warmtetechnieken zijn zoals WKO, warmtepompen, zonthermie, aquathermie, elektrische heaters en elektrische boilers. Elektriciteitsproductie kan plaatsvinden uit zon-pv.
Op gebiedsniveau komen de volgende recepten voor verduurzaming voor: elektriciteit- en/of warmteproductie uit zon-energie, windenergie, warmtenet, biomassa, geothermie, CO2-net en het verzwaren van het elektriciteitsnet.  


Meer nieuws

Evenementen vandaag 09:33

Feestweekgevoel in Leimuiden

De oliebollenkraam in Leimuiden is per vandaag geopend. Vandaag en morgen kunnen mensen vanaf 11:00 uur genieten van de Oudhollandse lekkernijen.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 15:38

Yvons Springkussenverhuur: hét adres voor het huren van springkussens

Bij Yvons Springkussenverhuur, gevestigd in Rijpwetering, kan je terecht voor het huren van een springkussen, stormbaan of opblaasfiguur. De producten van Yvons Springkussenverhuur zijn perfect voor alle gelegenheden. Alles om jouw feestje compleet te maken!

Calamiteiten gisteren 08:16

Frontale botsing tussen auto en motor op N207

Op woensdagavond, 16 juni, heeft er rond 19.30 uur een ongeval plaatsgevonden op de N207 bij Leimuiden. Bij het ongeval is een spookrijder frontaal op een motorrijder geklapt.

Verkeer en vervoer 16 jun. 2021 18:57

Leimuiderbrug weer in storing

Woensdagavond was het weer eens raak op de Leimuiderbrug. De brug staat in storing.