Dennis

Gemeente Kaag en Braassem zoekt brandweermannen en -vrouwen

De brandweer in De Kaag, Leimuiden, Rijpwetering, Roelofarendsveen en Woubrugge zoekt nieuwe collega’s. De verschillende ploegen roepen mensen op die graag iets doen voor de maatschappij zich aan te melden. Om de omgeving, steden en dorpen van betrokken hulpverleners te blijven voorzien, zijn er altijd mensen nodig die naast hun dagelijkse werk brandweer worden. Naast een hecht team, kennis en vaardigheden, ontvangen brandweermensen een vaste jaarvergoeding en specifieke uurvergoedingen voor uitrukken, oefenen en opleidingen.

Brandweerlieden weten nooit wanneer ze worden opgeroepen, dat maakt het werk spannend en uitdagend. Het werk brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zo is het belangrijk dat brandweermannen en -vrouwen echte teamspelers zijn. Samenwerken staat daarbij hoog in het vaandel. Brandweerlieden betekenen iets voor de maatschappij, de omgeving en het dorp waar ze wonen of waar ze werken. Een goede conditie en gezondheid en minimaal een vmbo werk- en denkniveau zijn een aantal vereisten.
 
Van dieren in nood tot een reanimatie
Naast het blussen van branden doet de brandweer meer. Denk aan het bevrijden van slachtoffers bij verkeers- en waterongevallen, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen op hoogte of het redden van dieren in nood. De brandweer is een 24-uurs bedrijf. Dat betekent dat er ’s nachts en ‘s avonds, maar ook overdag mensen nodig zijn. “Als de pieper gaat weet je nooit wat je te wachten staat. Elke keer is anders. Daarom zoeken we mensen die dat aankunnen”, aldus Jörgen Lucas, woordvoerder van Veiligheidsregio Hollands Midden.
 
Opleiding naast huidig werk tot volwaardig brandweer
Naast de aanstellingskeuring doorlopen nieuwe brandweermensen de opleiding tot volwaardig brandweerman of -vrouw. De opleiding vindt plaats tijdens avonduren (twee jaar) of overdag (één jaar) met als eindresultaat het diploma Manschap. Bovendien hebben ze automatisch alle papieren om bedrijfshulpverlener (bhv’er) op de werkvloer van hun reguliere baan te zijn. Dat is voor een werkgever dus ook aantrekkelijk. Lucas licht toe: “Wat mensen vaak niet weten is dat het ook mogelijk is om jezelf aan te melden in het dorp waar je werkt voor dagdiensten. Overdag is het lastig om voldoende brandweermensen te vinden die de paraatheid op peil houden.” 
 
Leo Olijerhoek is brandweer bij kazerne Roelofarendsveen
Sinds 1986 is Leo Olijerhoek naast zijn dagelijkse werk ook brandweer bij de kazerne in Roelofarendsveen. “Zesendertig jaar geleden liep ik hier in het dorp langs de kazerne. De brandweer rukte net uit. Dat wilde ik ook. Die spanning. Dat avontuur. Ik heb me direct aangemeld”. Inmiddels heeft hij van de brandweer zijn beroep kunnen maken. “Ik heb een kantoorfunctie bij de afdeling Risico- en Crisis. Ook draag ik een pieper bij me en ruk uit als het nodig is. Geen oproep is hetzelfde. Ook dat maakt het zo leuk. Mijn eerste uitruk was vanwege stormschade. Er dreigde een grote tak van een boom af te breken. Ik vond het erg spannend toen mijn pieper de eerste keer afging en die spanning ervaar ik nog steeds bij elke keer dat we uitrukken.”
 
Leo heeft een technische achtergrond. “Dat komt hier goed van pas. Er gaat veel hulpverleningsmateriaal door mijn handen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de voertuigen zelf en wat daar allemaal om en in is gebouwd’’. Hij is begonnen als medewerker beheer en onderhoud en deed allerlei klussen aan de auto’s en het materieel. Hij vervolgt: “Ik weet inmiddels ook digitaal de weg. Leuk, want techniek heb ik altijd erg uitdagend gevonden.
 
Ga naar de website Word Brandweer voor meer informatie en leg contact met de kazerne in de eigen woonplaats of in de buurt van het werk. 

Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.