GGD Hollands Midden voert bron- en contactonderzoek weer volledig uit

Toen de coronabesmettingen hard opliepen, was het voor de GGD niet haalbaar om het bron- en contactonderzoek volledig uit te voeren. Maar nu het aantal besmettingen in de regio daalt, kan GGD Hollands Midden het bron- en contactonderzoek wel weer volledig uitvoeren.

“Een aantal weken geleden waren er veel positieve besmettingen in de regio. Zoveel dat het de GGD niet lukte om alle contacten van een coronapatiënt te informeren. De patiënt moest daarom zelf zijn/haar omgeving informeren en uitleg geven over de leefregels aan de hand van een informatiepakket dat de GGD toestuurde”, aldus GGD Hollands Midden.

Toen het aantal besmettingen in augustus opliep, ging de GGD eerst over op een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek. Hierbij werden besmette personen gevraagd om zelf hun omgeving in te lichten. Dit gebeurde eerst op kleine schaal, maar dat werd al snel frequenter toegepast. GGD Hollands Midden constateerde ook dat er regelmatig onjuiste gegevens werden verstrekt bij het bron- en contactonderzoek. Uiteindelijk werd er overgestapt op een volledig risicogestuurd bron- en contactonderzoek, waarbij iedereen zelf hun contacten moest informeren indien ze besmet waren.

Inmiddels lopen de aantallen besmetting terug, heeft de GGD meer medewerkers om het bron- en contactonderzoek uit te voeren en hebben mensen minder contacten. Hierdoor neemt een dergelijk onderzoek minder tijd in beslag. GGD Hollands Midden start daarom weer met volledig bron- en contactonderzoek. 


Meer nieuws

Sport gisteren 17:44

EK Verbij binnen 100 meter over

Het EK in Heerenveen duurde dit jaar voor Kai Verbij nog geen 100 meter. Door een val na de start op de eerste 500 meter, kan hij zijn derde Europese titel voorlopig in de ijskast zetten.

Algemeen 15 jan. 2021 15:42

Elke maandag een brandende vraag van brandweer Leimuiden

Elke maandag stelt brandweer Leimuiden een brandende vraag op hun Facebook. Je hebt dan tot en met vrijdag om de vraag te beantwoorden. Daarna wordt de vraag beantwoord. Maar naast dat je meer leert over verschillende onderwerpen van de brandweer, komen er ook leuke acties aan met een daarbij horende prijs voorbij.

Coronacrisis in Kaag en Braassem 15 jan. 2021 13:15

Inenten zorgmedewerkers ook in de regio Hollands Midden van start gegaan

Vrijdagochtend 15 januari was ook voor GGD Hollands Midden het moment daar: de start van het vaccineren van zorgmedewerkers. De eerste vierhonderd zorgmedewerkers worden vandaag ingeënt in Leiden. Duizenden zorgmedewerkers zullen de komende periode volgen.

Coronacrisis in Kaag en Braassem 15 jan. 2021 11:37

Dit zijn de regels rondom quarantaine

Weet jij hoe het nu ook alweer zit met quarantaine? Wanneer ga je in quarantaine en wat kun je doen als je thuis moet blijven? Hier staat het nog allemaal een keer op een rijtje.