InTeylingen

GGD Hollands Midden waarschuwt: “Een sneltest ontslaat je niet van quarantaineplicht”

De populariteit van corona sneltesten neemt toe. Binnen een kwartier weet je de uitslag, wat voor veel mensen erg aantrekkelijk is. Maar, zo waarschuwt GGD Hollands Midden, een negatieve uitslag zegt niet altijd alles. Ook bij een negatieve uitslag is het daarom belangrijk dat je tien dagen in thuisquarantaine blijft.

Als je negatief getest bent op corona is dat vaak goed nieuws. Toch zegt een negatieve uitslag niet altijd alles. “De regel is dat je tien dagen in quarantaine moet als je in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft. Wij horen steeds vaker dat mensen al na bijvoorbeeld drie dagen uit quarantaine gaan omdat ze negatief getest zijn met een sneltest. Dat kan niet”, aldus GGD Hollands Midden.

“Het is heel belangrijk dat je tien dagen in thuisquarantaine blijft. Je kan in de tien dagen na het laatste contact met de besmettelijk persoon namelijk nog ziek worden. Dat kan dus ook pas op dag negen of tien. Als je ziek wordt, ben je twee dagen voordat de klachten beginnen al besmettelijk. Door thuis te blijven is de kans klein dat je andere mensen besmet als blijkt dat je zelf ook corona hebt. Het is daarom erg belangrijk dat je de quarantaineperiode gewoon afmaakt.”

Wachttijden coronatest nemen af

Waar het twee maanden geleden nog dagen duurde voordat je terecht kon in een van de corona teststraten én je ook de uitslag van de test had, ziet GGD Hollands Midden nu dat de wachttijden korter zijn. Dit komt omdat er minder testen worden aangevraagd. “De wachttijd voor zowel het inplannen van een test als het wachten op de uitslag is hierdoor gedaald”, laat GGD Hollands Midden weten. “Voor een testafspraak kun je gemiddeld binnen acht uur terecht. Na de test duurt het ongeveer vijftien uur voor je de uitslag ontvangt. Het hele proces van het maken van de testafspraak tot de uitslag duurt daarmee gemiddeld 23 uur.”


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.