InTeylingen

GGD Hollands Midden waarschuwt voor commerciële coronatesten

Op meerdere plekken in het land duiken bedrijven op die tegen betaling coronatesten aanbieden. Veel van deze bedrijven werken echter met andere type testen, die volgens het RIVM niet te vertrouwen zijn. Daarom waarschuwt GGD Hollands Midden nu voor dit soort testen.

Bedrijven die tegen betaling coronatesten aanbieden, beloven vaak dat je dezelfde dag de uitslag nog krijgt. Dit in tegenstelling tot de testen die je via de GGD af laat nemen in de corona teststraat. Daar gaan vaak dagen overheen. Een commerciële coronatest klinkt dan aantrekkelijk, maar GGD Hollands Midden waarschuwt nu wel voor de betrouwbaarheid van dergelijke testen.

Betrouwbaarheid van de testen

“Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie”, aldus GGD Hollands Midden. Op een lijst wordt door het RIVM bijgehouden welke laboratoria zijn goedgekeurd.

Veel van de bedrijven die een coronatest tegen betaling aanbieden, werken met een type test die niet op deze lijst staat. Dit is ook het geval bij de Veense teststraat, maar ondanks dat de testen niet in het rijtje van betrouwbare tests en laboratoria staat, zijn ze volgens leverancier Jürgen Tressel wel betrouwbaar. Tegen het Leidsch Dagblad zegt hij: “Dat komt omdat ze onze systemen niet getest hebben, ondanks meerdere pogingen vanuit onze zijde om dit kenbaar te maken bij het ministerie van VWS.”

Testuitslag

Volgens het RIVM zijn de testen die niet op de lijst van het RIVM staan, niet te vertrouwen. “Daarnaast merken wij regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd.” Dit betekent dat als je bij zo’n bedrijf positief test op corona, de GGD deze testuitslag niet accepteert.

In dat geval dien je je opnieuw te testen, maar dit keer met een PCR-test in de corona teststraat van de GGD. Dit omdat corona een meldingsplichtige ziekte is. “Je bent dan jouw tijd en jouw geld dat je aan het bedrijf betaald hebt kwijt. Als je negatief test, zegt die uitslag niets omdat de test onbetrouwbaar is. Je moet dan toch thuisblijven en je opnieuw laten testen”, aldus GGD Hollands Midden.

GGD Hollands Midden adviseert daarom om altijd eerst goed te controleren of het bedrijf waar je een coronatest wil kopen, met een test werkt die is onderzocht en goedgekeurd door het RIVM. “Zo kom je niet voor verrassingen of onnodige kosten te staan.”


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.