Advertorial Sport

Golfclub Liemeer zet hoog in op duurzaamheid en koestert bio-diversiteit

Voor Golf- & Countryclub is het leveren van een bijdrage aan een beter milieu en verbetering van de leefomgeving voor zowel mens als dier een vanzelfsprekend uitgangspunt bij alle activiteiten.

Bestuurslid Fred Schröder zegt: “Wij willen het gehele terrein, waarop onze banen zijn aangelegd (65 ha), zo goed mogelijk gebruiken en wel zodanig dat flora en fauna geen nadeel, maar juist voordeel ervan hebben dat wij hier onze hobby uit kunnen oefenen.”

Woelmuizen

Hij vervolgt: “Daarnaast hebben we ook een sociale verantwoordelijkheid; met diverse commissies en bijhorende activiteiten zorgen we ervoor dat de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid van onze leden en gastspelers wordt gestimuleerd. Bijvoorbeeld bridgewedstrijden en we organiseerden weleens een workshop fotografie, die gegeven wordt door Cees van de Noort, lid van de baancommissie (èn enthousiast fotograaf). ‘’Cees geeft in de korte cursus bijzondere aandacht aan de biodiversiteit op onze golfbaan. We zien op de baan een grote verscheidenheid aan dieren: vogels, insecten, hazen maar ook vleermuizen en zoetwaterkreeften… en muizen; maar het zijn met name woelmuizen, die voor ons lastig zijn, want die graven gangen onder de banen. Daarom hebben we vogelkasten geplaatst, zodat roofvogels (o.a. kerkuilen, ransuilen en torenvalken) bij ons kunnen nestelen. En we hebben heel wat water in en rondom de baan.’’ Rob Schroen, manager van de baan, voegt er aan toe: “Elders worden natuurvriendelijke oevers gemaakt, maar de oevers van onze vijvers zijn al ecologisch aangelegd en als zodanig allang vriendelijk voor vissen en de watervogels.”

Audit op 16 september

Schroen: “Wij zijn al sinds 2012 in bezit van een certificaat van de Golf Environment Organisation (GEO), die  hopelijk voor de derde keer wordt verlengd. Dat stond al in het voorjaar op het programma, maar ook hier strooide corona roet in het eten. Nu is op 16 september de audit gepland, voor ons ’n belangrijk moment, want dat is het tastbare (internationale) bewijs is, dat - al sinds de oprichting - het gehele beheer en onderhoud van de golfbaan op een natuur-, mens-, en milieuverantwoorde wijze wordt uitgevoerd. Schröder: “Dat was bij de start van onze club al een belangrijke voorwaarde van mede-oprichter Winfried Ponsioen”. 

Schroen en de baancommissie-leden zijn binnen de club het eerste aanspreekpunt  voor het milieubewust beheer van de Golfbaan en ’t fraaie clubhuis. “We gaven altijd al veel aandacht aan het gebruik van water en energie (alle verlichting is inmiddels voor bijna 90% vervangen door LED-lampen). Dat geldt ook voor bemesting - uitsluitend organisch -, gewasbescherming en scheiding van ons afval: goed voor het milieu èn onze portemonnee! Het is onze leden zelfs toegestaan, oud papier mee te brengen en zorgen wij voor de afvoer; dat levert nog wat op ook: alle beetjes helpen!” Daartegenover vragen wij hen wel eigen afval uit de baan weer mee naar huis te nemen; in de baan hebben we alle afvalbakken weggehaald….onze ambitie is om steeds duurzamer te worden!

We maakten op de baan ook zogenaamde eco-rillen; dat zijn natuurlijke terpen van groenafval en takken, die vervolgens als insectenhotel gaan dienen. Bovendien willen we een bijdrage leveren aan de leefomgeving van (wilde) bijen, door het inzaaien van bloemrijke  randen langs de watergangen en wandelpaden en het openhouden van kleine zandranden, zodat (zand-)bijen en hommels hier ook kunnen nestelen. Ook staan er, in samenwerking met een plaatselijke imker 8 bijenkasten; we verkopen sinds 2018 ook echte ’Liemeerhoning’.

Cora van Rongen, aan de club verbonden als pro en trainer van de ’G-golfers’ (mensen met een verstandelijke of fysieke beperking) wil even schuilen voor een regenbui en zegt: “Nee, nu is het hier niet zo leuk, maar straks in het voorjaar is de natuur hier overweldigend: overal jonge eendjes, futen en alles groeit en bloeit even mooi!”

Golf- & CountryClub Liemeer biedt verschillende abonnementen (voor nog niet-golfers) om kennis te maken met de golfsport èn de club en al haar faciliteiten: laagdrempelig en voordelig. Voor wie NU een  C –, P – of B – lidmaatschap aangaat, is dat tijdelijk extra voordelig! Voor meer informatie: www.golfclubliemeer.nl

Loek Sassen


Meer nieuws

Overige 25 nov. 2021 10:21

Scouting '63 plaatst zonnepanelen

Scouting '63 heeft afgelopen zomer, in samenwerking met Stichting Fonds Alphen en omstreken en J. de Groot BV Elektrotechniek & Beveiliging uit Zoeterwoude zonnepanelen geïnstalleerd.

Politie 24 nov. 2021 16:10

Verkeersconflict eindigt in vernieling van een auto

Woensdag heeft er in de vroege ochtend een verkeersconflict plaatsgevonden. Het conflict begon op de Oostkanaalweg in Alphen aan den Rijn en eindigde op de rotonde aan de N207 in Leimuiden.

Advertorial Winkels 24 nov. 2021 14:49

De leukste kadootjes vind je bij Tuinkadootjes

Helaas zijn de winterfairs dit jaar bijna allemaal geannuleerd, maar Tuinkadootjes laat zich niet kennen! Zij hebben een pop-up store gemaakt met hun leukste kadootjes voor in de schoen of onder de boom.